Пристигни со воз

Возови во Република Македонија

Република Македонија има добро развиен железнички патен систем. Истиот е поврзан со Косово и Србија на север, и со Грција на југ. Со сите домашни линии раководи јавното претпријатие Македонски железници (Makedonski Železnici, MŽ). Главната станица е во Скопје.

 

Македонска железничка мрежа

Главната линија и рута, по која повеќето туристи патуваат, е северно - јужната железничка линија меѓу Белград (Белград во Србија) и Солун во Грција, која застанува и во Скопје, главниот град на Република Македонија, со население од 600.000 жители.

 

Главни домашни врски од Скопје:

до Тетово, Гостивар и Кичево на запад

до Волково на северозапад

до Куманово и Табановце на север

до Свети Николе, Штип и Кочани на исток

до Велес, Неготино и Гевгелија на југ и југоисток

до Богомила, Прилеп и Битола на југозапад.

Главната линија од север кон југ, од Ниш во Србија до солунското пристаниште во Грција на Егејското Море (Коридор Х), поминува низ Куманово, Скопје, Зелениково, Велес, Неготино, Демир Капија, Миравци и Гевгелија.

Меѓуградските возови ги поврзуваат Куманово, Скопје, Велес, Неготино (Кавадарци), Демир Капија, Миравци (Валандово) и Гевгелија (Богданци) со Србија и Грција.

Посетете ја националната железничка компанија: http://www.mzi.mk/en/index.php

Велосипеди се дозволени на одредени возови. Потребно е да купите билет однапред.

 

 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.