Настани и манифестации

ЈАНУАРИ

ГЕВГЕЛИЈА

-       3 и 4-ти Јануари -БожиќенПанаѓур

-       7-ми Јануари Приредба по повод Божиќен Панаѓур - Фондација Аполонија

 

ДОЈРАН

-       5 јануари- Коледе

-       14 јануари – Старанова година

-       19 јануари- Водици

 

НОВО СЕЛО

-       13-14 ЈАНУАРИ- СТРАНЧИНАРСКИ ИГРИ С. Мокриево

 

РАДОВИШ

-       13-ти Јануари-Василица, Маскембал „ Џамаја “- с.Ораовица

 

ЗРНОВЦИ

-       13 јануари-Василица ,,СУРОВА’’

-       19 јануари- водици

 

ПРОБИШТИП

-       5 јануари- Бадниковогранче

-       14 јануари- Василичелкоктел

-       19 јануари- водици

 

ВИНИЦА

-       19 јануари- водици- с. Јакимово

 

БЕРОВО

-       20 јануари Ратевски карневал “Бамбурци“ (општина Берово)

 

ЛОЗОВО

-       5 јануари-коледарски огнови

 

КАВАДАРЦИ

-       6 јануари- фестивал на вицот и шегата ,,Дедо цепи бурина”,

 

РЕСЕН

-       13 јануари- Василица

-       14 јануари – Старанова година

 

БИТОЛА

-       5 јануари – КОЛЕДЕ

 

ДЕМИР ХИСАР

-       19 јануари- Богајавлениесвечености- водици

КРИВОГАШТАНИ

-       7 јануари – панаѓур во населеното место Обршани

-       14 јануари- Василичарскасвадба, концертенсобирпоповодВодици,

-       31 јануари “Св.Атанасиј“

 

КРУШЕВО

-        5-јануари -верски празник Дева

-        8-15 јануари- зимски саем на книгата

-       19 јануари – Водици

 

АЕРОДРОМ

-       6 јануари- бадниковиогнови

-       13 јануари-Мичуринскисредби

 

ГАЗИ БАБА

-        19 јануари- Пивтијада

 

КАРПОШ

-       6 јануари- БАДНИК

 

ИЛИНДЕН

-       19 јануари- водици,

-       20 јануари Етно вешта жена

 

КРИВА ПАЛАНКА

-       6 ЈАУАРИ – БАДНИК

-       19 јануари- пивтијада

 

КРАТОВО

-       30 јануари Панихида по повод смртта на Павел Шатев

 

БРВЕНИЦА

-       6 јануари – одбележувањенаБожиќ

-       19 јануари- Водици,31 јануари св.Атанасиј

 

ЈАГУНОВЦЕ

-       7 јануари Божиќ

 

 

ФЕВРУАРИ

ДЕЛЧЕВО

-        Февруарски поход

 

СВЕТИ НИКОЛЕ

-       28 Февруари- Меѓународен фестивал на изворен фолклор “Тодорица“

 

ДЕМИР КАПИЈА

-       9-14 февруари - Недела на Традицијата Св.Трифун

 

ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

-        11 Февруари “Слатка мистерија“

 

МАРТ

РАДОВИШ

-       1-ви Март, Манифестација „ Мартинки

 

КРУШЕВО

-       1-2 Март –СноубордФис“  меѓународеннатпревар

-       13 МартПразнувањена “Марта

 

ПРИЛЕП

-       2 Март Прочкарскасмеазасекого

 

ДОЛНЕНИ

 

-       7 Март- Ден на наставникот Албанска националност

 

ИЛИНДЕН

-       Концерт по повод 8 Март-(Ансамбл за народни песни и ора “Илинден 72“)

 

КРИВА ПАЛАНКА

-       9 Март-Тодорица

 

 

ПРОБИШТИП

-       21 МартЗелникотНа баба

-       31 МартПробиштипскимаскенбал, Велигденски средби

 

РЕСЕН

-       21 МартДенови,  напролетта

 

ШТИП

-       22 МартЧетириесетмаченици

 

АПРИЛ

ГЕВГЕЛИЈА

-       1 Април – Априлијада Пионерски дом

 

ДОЈРАН

-        1 Април – Априлијада

 

РАДОВИШ

-       1 Април – Априлијада

-       7 Април  Училишен научен саем

-        2 Април – “Фестивал велигденски средби 2015“ с.Ораовица

 

ПЕХЧЕВО

-       1 Април Детски театарски претстави, Претстави за возрасни, Ден на шегата, маскенбал

РЕСЕН

-       1 Април –Ден на маски и шега, Велигденски средби

 

КУМАНОВО

-       18 април- Меѓународен натпревар во модерен танц „Денс Фест Куманово

 

КРИВА ПАЛАНКА

-       1 Април – Априлијада

-       17 Април – Велигденско јајце

 

МАЈ

ГЕВГЕЛИЈА

-       4-ти Мaj - Патронен празник на Матична библиотека "Гоце Делчев"

 

БОГДАНЦИ

-       1Мај Првомајски трки во с.Стојаково

 

ВАСИЛЕВО

-       7 Мај Ѓурѓовденски коњски трки,

-       26 Мај Планинарски марш „По патеките на Мис Стон“ (општина Василево)

 

РАДОВИШ

-       9-ти Мај, Манифестација „ Европски ден во Радовиш “

-        24-тиМај, Ден на просветителите Св.Кирил и Методиј

-       6 Мај- Ѓурѓовден с.Видовиште

 

ПРОБИШТИП

-       20 Мај Дефиле на матуранти

 

КОЧАНИ

-       6 Мај Ѓурѓовден

 

МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

-       24 мај 2015 - Св. Кирил и Методиј

-       Мај 2015 - Меморијален турнир „Миле Јаневски Џингар 2

 

ДЕМИР ХИСАР

-       2-7 мај - „ДЕНОВИ НА СМИЛЕВСКИОТ КОНГРЕС“

 

КРИВОГАШТАНИ

-       2 Maj “Денови на Смилевскиот конгрес“

-       7- Мај –Денови на смилевски конгрес,

 

ПРИЛЕП

-       15-17 Мај –Денови на Крали Марко,

-       26 Мај Мариовско-Мегленски средби во Мариовското село Витолиште

 

КРУШЕВО

-       24 Мај Музичка манифестација „Златен глас“ н.м. Лачани

АЕРОДРОМ

-       9 Мај Ликовен конкурс по повод одбележувањето на денот на европа

 

БУТЕЛ

-       26 Мај Спомени за Борис Трајковски (општина Бутел)

 

ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

-       1 мајДеннаТрудот(вос.Кучкововојничкогравче, играњенатрадиционалниигрикоисеигралепорановоселотопопратеносомедиуми, видниличности и сл.)

 

СТУДЕНИЧАНИ

-       1 мај- Борењевослободенстил

ИЛИНДЕН

-       Литературнаманифестација „Илинден” (општинаИлинден) *последнатанеделаодмај

 

КРИВА ПАЛАНКА

-       20 Мај - Ден на пожарникарите,

-       24 Мај Ден на македонските просветители Св.Кирил и Методиј (општина Крива Паланка

                       

БРВЕНИЦА

-       Волковски средби (општина Брвеница) трета недела во мај

 

JАГУНОВЦЕ

-       20 Мај Масовен турнир во мал фудбал на терен со вештачка трева во с. Јанчиште

 

ЈУНИ

ДОЈРАН

-       21 – 26 Јуни Летно кино

 

КОНЧЕ

-       12 јуни – Петровден, Празник на општината

 

РАДОВИШ

-       8 Јуни - Св.Троица, Фолклорен фестивал „ Оро Весело “

-       РадовишкоКултурноЛето 2015 & Топол културен бран 2015

 

МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

-       7 Јуни –Манифестација “Бабина баница 2015“

 

ДЕЛЧЕВО

-       10 Јуни – Ден на културата меѓународна манифестација

 

БИТОЛА

-       10 Јуни – Ден на културата

-       25 -29 Јуни Интернационален младински арт фестивал Битола отворен град – изложба на класични автомобили

НОВАЧИ

-       27 – 28 Јуни – Џип турнир низ Мариово

 

КРИВА ПАЛАНКА

-       10 Јуни – Ден на културата – Копаничарска колонија Краиште

Охрид

-       5 Јуни – Ден на екологијата

 

ДЕБАРЦА

-       15 -20 Јуни – Отварање на ликовнаколонија Дебарца с.Белчишта

-       2 Јуни – Селска слава Св.Никола

-        30 Јуни – празникот на Сите Свети во Лешани и посета на истоимениот манастир

 

СТРУГА

-       26 Јуни – 8 Август – Вевчанско културно лето

 

ЈУЛИ

БОСИЛОВО

-       31 јули- иселенички средби

 

РАДОВИШ

-        8 јули-Св. Тројца слава на с Мородвиc

 

КОЧАНИ

-       1-12 јули- петровденски конаци

 

ДЕЛЧЕВО

-        13 јули – Гоцеви денови, 7 септември Ден на Ослободувањето на Делчево

 

МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

-       3-5 јули 2015 - Музички фестивал True Sound of Kamenica 2015

 

ПЕХЧЕВО

-       10-13 јули- Фестивал на дувачки оркестри,

-       12-13јули-Традиционално одбележување на на празникот Пехчевски Павловден и Етно саем

 

ВЕЛЕС

-       20-30 јули- меѓународен фестивал на античка драма СТОБИ

 

ГРАДСКО

-       13-20 јули- интернационален фестивал на античка драма

 

РЕСЕН

-       6-11 јули- Актерот на Европа

БИТОЛА

-       24-26јули-Културно-туристичка манифестација-Локум фест музика и традиција

 

НОВАЦИ

-       културнолето (јуни-август)

-       27-28 јуни -џип турнир низ Мариово

ДЕМИР ХИСАР

-       7 јули-Иванден

-       12 јули- Петровден Јули - ИСЕЛЕНИЧKИ СРЕДБИ - на секои 2 години

 

КРИВОГАШТАНИ

-       20јули-15 агуст – Турнир во мал фудбал во населеното место Обршани

 

ДОЛНЕНИ

-       5-7 јули Фестивал на народни инструменти и песни- Пеце Атанасовски

 

КРУШЕВО

-       25-31 јули- Крушево Етно Град

-       20-30 јули Топол културен бран

 

АЕРОДРОМ

-        27 јули- Коњанички марш

 

КРИВА ПАЛАНКА

-       24 Мај Ден на Македонските просветители Св.Кирил и Методиј

 

МАВРОВО-РОСТУШЕ

-       11  јули- овчаријада

-       12јули-Галичкасвадба-Петровден

 

ОХРИД

-       Почеток на јули (не е дефинирана датата), Бело лето во Охрид,

-       29-4 јули- Меѓународенфилмскифестивал -екофестивал -пливачкимаратон

-       3 јули- Свети Наум Охридски Чудотворец

-       6-11 јули Балкански фестивал

-       12јули-20 август Охридско лето

 

СТРУГА

-       29-11 јули- Вевчански видувања

-       12 јули- Петровден

 

АВГУСТ

РАДОВИШ

-       21-ви Август, Манифестација „ Св.Спасо Радовишки “

-       Август , Јуручки Фестивал 2015

 

ШТИП

-       24 јуни-2 август – Штипско културно лето

КАРБИНЦИ

-       28август-Селска слава Успение на Пресвета Богородица/ Голема Богородица во с. Карбинци и с. Козјак

 

ЧЕШИНОВО-ОБЛЕШЕВО

-       4 јули-2 август- илинденски спортски игри (голем фудбал) с.Чешиново

 

ПРОБИШТИП

-       21–28 август-Недела на спорт и култура

-       28 август-ГолемаБогородица, Деннарударите и ДеннаградПробиштип

 

МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

-       15 и 16 aвгуст 2015 - Денови на дијаспората

-       24-29 август 2015 - КаменичкоКултурноЛето 2015

           

ВИНИЦА

-       28 август-Селска слава во с.Јакимово

 

БЕРОВО

-       10-18 август- Ликовна колонија Берово

-       23-28 август-Меѓународен фолклорен фестивал “Малешевски фолклорни средби“ во рамки на културното лето

-       23-28 август- ден на општината

-        28-20 август Етно плоштад фестивал и Меѓународен саем на традиционални прoизвод и “Малешевијата надланка.

 

ВЕЛЕС

-       8 август- Меѓународен фолколорен фестивал

 

ЛОЗОВО

-       20- 2 август- Илинденски денови на спортот и културата

 

ДЕМИР КАПИЈА

-       10-27 август турнир во мал фудбал

-       13–27 август-Турнирвомалфудбал27-28 август-ПрославувањенаГолемаБогородицаПанаѓур

-       27-28 август-Панаѓур Голема Богородица

 

БИТОЛА

-       29-2 август- Фестивал на народни игри и ора Илинденски денови

-       11-15 август-Фестивал на современа уметност„АКТО

-        28 август отпелистерски средби“ с.Трново Саем на локалнипроизводи и услуги

 

ДЕМИР ХИСАР

-       28 август -“Славење на Пирејот“

-       2 август - „Илинден“ - прослава во с. Смилево

 

КРИВОГАШТАНИ

-       20 јули-15 агуст – Турнир во мал фудбал во населеното место Обрршани

-       27 август-Топол културен бран

 

КРУШЕВО

-       25-31 јули- Крушево Етно Град 

-       26- 10 август- летен саем на книга

-       31-10 август- Научно културни средби – Десет дена Крушевска република

-       20 јули-  15 август- Етно село- изложба на домашни ракотвоби

-       Реликрос

-       18–19 август-ПреображениеХристово

-       19–26 август-СветскикупвоПараглајдинг „Крушево 2014“

-       20-30 август-Тополкултуренбран (општинаКрушево)

 

АЕРОДРОМ

-       28 август-УспениенаПресветаБогородица

 

КАРПОШ

-       15-20  август-Карпошоволето

 

КРИВА ПАЛАНКА

-       20-31-август-Топол културенбран

-       23 август- JOY FEST

-       25-27 август-ИнтернационаленфолклоренфестивалСв.ЈоакимОсоговски

-       29 август-Св.ЈаокимОсоговскизаштитникнаградот

 

ОХРИД

-        12- Август 20, ФестивалОхридсколето

-       3 августВечеринаЖивкоЧинго

15 август-Деннаграничарите

-       17 август-Поетска ноќ во Велестово

-       8 август - Ден на АРМ

-       21–24 август-Охридски трубадури

-       23–27 август-Меѓународен хорски фестивал

-       25 август-Охрид фест

 

ДЕБАРЦА

-       7–28 август-ПразникнаГолемаБогородица во с. Ботун

 

ВЕВЧАНИ

-       26 јуни-8 август – Вевчанскокултурнолето

-       18-18август-Меѓународниот фолклоренфестивал ,, Пображение

 

ЦЕНТАР-ЖУПА

-       15-17 августДеннаПечалбарите

 

СЕПТЕМВРИ

НОВО СЕЛО

-       8 септември – Ново Фест фестивал на храна и вино на Колешински водопад

 

РАДОВИШ

-       21 Септември – Ден на мирот манифестација “Слобода без крај“

 

ШТИП

-       23 – 25 Септември Пастрамалијада

 

ЧЕШИНОВО-ОБЛЕШЕВО

-        21 Септември – Денот на општината

 

ПРОБИШТИП

-       8 Септември – Ден на ослободувањето на Пробиштип и ден на независноста и самостојноста на РМ

-       21 Септември – Мала Богородица с.Лесново

 

ДЕЛЧЕВО

-       7 Септември – Ден на ослободувањето на Делчево

-       20 Септември – Ден на сливата

 

ПЕХЧЕВО

-       7 Септември – Ден на ослободувањето на Пехчево

 

РЕСЕН

-        26 – 29 Септември – Преспански Јаболкобер

 

НОВАЦИ

-        2 -11 Септември – Успение на Св.Богородица – велосипедски крос низ Мариово

 

ДЕМИР ХИСАР

-        Денот на општината

 

 

КРУШЕВО

-       8 Септември – ден наослободување на Крушево и ден на независноста на РМ

-        26 -27 Септември “Слатки перспективи“ државен натпревар по угостителство и туризам

 

СТАРО НАГОРИЧАНИ

-       30 Септември – Бајловски средби

 

КРИВА ПАЛАНКА

-       15 – 21 Септември – Меѓународен театарски фестивал Св.Јоаким Осоговски

 

ТЕТОВО

-       20 Септември – Меѓународниот ден на преводот

ОХРИД

-       21 Септември –Меѓународен ден на мирот

-       22 Септември - Меѓународен ден без автомобили

-       28 Септември - Меѓународен ден без автомобили

 

ОКТОМВРИ

ВАСИЛЕВО

-       27 ОктомвриМаршдоВарварица

 

 РАДОВИШ

-       23.10, 24.10 и 25.10,  Манифестација „ САМУН ЕМ ТАТЛИЈА

 

ПРОБИШТИП

-       5 Октомври - Ден на учителот,

-        22 октомври – Профест

 

ДЕЛЧЕВО

-       11 Октомври Ден на востанието на Македонскиот народ

 

ДЕМИР КАПИЈА

-       24-27 октомвриАлпинистичкаБалканијада

 

БИТОЛА

-       2-12Октомври - Интернационаленфестивалнакласичнамузика„ИНТЕРФЕСТ“,

-       20 ОктомвриТрадиционалнататркавомотокросво с. БратинДол, - Месецнакнигата (општинаБитола)

 

ДЕМИРХИСАР

-       16 октомври - РОДНОКРАЈНА СРЕДБА НА ДЕМИРХИСАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

-       23 октомври - ДЕН НА МАКЕДОНСКАТА РЕВОЛУЦИОНЕРНА БОРБА - чествувањево с. Смилево

 

ИЛИНДЕН

-       23 Октомври - Деннамакедонскатареволуционернаорганизација

 

КРИВА ПАЛАНКА

-        8 Октомври - Празникнаградот

-       11 Октомври  Ден на востанието,

-       23 Октомври - Ден на македонската револуционерна борба

 

ТЕАРЦЕ

-       26 Октомври Ден на гравот

 

НОЕМВРИ

Гевгелија

-       7Ноември – Месец на книгата – Матична библиотека “Гоце Делчев“

-       7 Ноември – Доделување награда на признати и истакнати граѓани

ДОЈРАН

-       5 Ноември – Ден на ослободување на Дојран, Дојранска автентика, Вешта жена

 

РАДОВИШ

-        6 Ноември – Ден на ослободување на Радовиш

-       13 - 15 Ноември – Карамановипоетскисредби

 

ЗРНОВЦИ

-       8 Ноември – Ден наопштина –рамо на црква “Свети Димитриј“

 

 

ВЕЛЕС

-       19 – 20 Ноември Велешка питијада

-       24 Ноември – Пензионерите пеат

 

НЕГОТИНО

-        8 Ноември –Ден на општината

 

КАВАДАРЦИ

-       7 Ноември ден на општината

 

БИТОЛА

-        2 -4 Ноември –Одбележување на денот на ослободувањето на Битола

 

КАРПОШ

-       3 Ноември – “Ем умеам, ем можам“

-       2 Ноември – “Вешта рака“

-       3 Ноември – Ден на Карпош

 

ВЕВЧАНИ

-       8 Ноември - Митровден

 

ДЕКЕМВРИ

БОСИЛЕВО

-       20 ДекемвриНовогодишно-Божиќентурнир (општинаВасилево)

 

РАДОВИШ

-       31-ви Декември, Дочек на новата 2016 година.

 

НАСТАНИ БЕЗ ТОЧЕН ДАТУМ

-       Поетскаманифестација "Љубовтаводилка" -Дом на култура

-       Распеаначаршија – Дом на култура

-       ГодишенконцертнаАнсамбал за традиционална музика и ора -Бојмија

-       МеѓународналиковнаколонијаАполонија - Фондација Аполонија Топол културен бран

-       ТополкултуренбранМултимедијален Арт фестивал "Бош" - Мултимедијален центар

-       "Смоквијада" – Здружениена граѓани -Општински натпревар - Млади библиотекари - Матична библиотека "Гоце Делчев"

-       Месец на книгата –  Матична библиотека "Гоце Делчев" Седмоноемвриска културна недела (одбележување на општинскиот празник 7-ми Ноември)

-       Манифестацијата Денови на комедијата „Смеата –мелем на душата“ Литературен награден конкурс - Матична библиотека "Гоце Делчев"

-       Фолклорен ѓердан -  Пионерски дом

-       Постојана Афирмативна изложба на дела на уметници од Гевгелија  - Фондација Аполонија

-       Парагвајдинг куп Чашка

-       Меморијален фудбалски турнир „Благој

-       Котларовски-Баги

-       Меѓународен ракометен турнир „Младост“.

-       Почеток на јули (не е дефинирана датата), Бело лето во Охрид

-       -Фестивал на вино и сирење (прва половина на август- дата не е дефинира сеуште)

-       Охридска софра (втора половина на август, околу празникот Богородица)

-        Август, Меѓународен пливачки маратон

-        Август, Охрид фест

-       Август, Вечерите на Живко Чинго

-        Август, Поетска ноќ во Велестово

-       Велигденски кули“, кулурно промотивна манифестација која се одржува секоја година на вториот ден на Велигден и

-       „Костенијада“, манифестација која се одржува во месец Ноември, веднаш по завршување на бербата на костените (нема постојан датум).

 

 

 

 

 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.