Пливање

 

 

 

 

 
 

 

Пливачки маратон 

 

Во 1992 година, по иницијатива на спортската ревија “Скок”, беше повторно воспоставен Охридскиот Маратон. Секоја година, во втората половина на август, светската пливачка елита се собира во Охрид, и стартувајќи од манастирот Свети Наум, тие пливаат долж езерскиот брег до градското пристаниште, патека од приближно 30 км. Од 1998 година Охридскиот маратон влезе во Светскиот пливачки клуб на 12 маратони кои се одржуваат ширум светот под покровителство на ФИНА – Светската пливачка асоцијација.

 

 

Подводно нуркање 

Нуркањето е многу популарно во Охридското Езеро. Охридското Езера има големо накосување на својата тектонска плоча што вреди да се истражува; исто така постои и неолитско село на колци кое може да се посети само со специјална дозвола. Охридското Езеро, исто така познато и како слатководно море, има бројни атрактивни ендемски облици на живот, како што е охридскиот топчест сунѓер кој живее на длабочина од 35 метри, бројни подводни праисториски населби и риби во карпестите делови од Градиште до Трпејца.

 

 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.