Коледе - Василица -Стара Нова Година

Според стариот Јулијански календар Василица е иста како и на Грегоријанската Нова Година, но се празнува на 13 јануари. Вевчани слават Василица има изобилство  на храна, вино и музика, како и неизбежни, автентични ритуални Вевчански карневал.

Карневалот има специфични, карактеристики со кои се разликува од остатокот на светот, пред се, бидејќи на своите архаични, мистерија и импровизација. Опстојувал повеќе од 1.400 години и е опкружен со паганските ритуали, кои се мешаат со современите обичаи. Учесниците на карневалот немаат ограничувања врз основа на возраст, и за време на парадата на маските, сите учесници имаат целосна слобода да се сврти светот наопаку и преку изразување на нивната креативност на критиките инструкции и потсмев повеќе аспекти од секојдневниот социјален живот.

 

 

 Постарите вевчани  знаат дека треба да се пие црвено вино, во празничните моменти не е срамота дури и ако малку се претера пијалок. Карневалот завршува со величанското коло и палење на маските во центарот на Вевчани, бидејќи се верува дека на тој начин го уништи злото засекогаш.На сите што ви треба е желба за радост, малку креативност и да направи се за да можете да бидете тесни улички со калдрма Вевчани и да стане дел од магијата на познатиот карневал. Таму ви е дозволено еден момент да излезете од сопствената кожа и да бидете некој друг.

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.