Ракија

 

Ракија

Ракијата претставува нераскинлив дел од македонската трпеза, која во придружба со убава салата, добар муабет и добро друштво, ја стоплува душата, го отвора апетитот и ги зближува луѓето.

Стар обичај е гостинот во секој дом да се пречека со чашка ракија и мезе. Традиционално се служи во чоканче. Доколку се пие умерено, може да биде и поволна за одржување на здравјето. Неслучајно предците ја нарекла „народен лек“.

Во Македонија постои вековна традиција на грижливо одгледување винова лоза и правење ракија. Најчеста е лозовата ракија, која се произведува со јачина меѓу 40 и 60 проценти алкохол. Лозовата ракија може да биде бела или жолта. За престолнина на грозјето и на лозовата ракија се смета градот Кавадарци.

Во одредени краеви на Македонија особено популарна е и слиловицата. Во секоја нејзина голтка се чувствуваат мирисот и вкусот на сливата, а некои луѓе знаат да кажат дека оваа ракија подмладува.

 

 

 

 

Еден од најпознатите македонски брендови е популарната струмичка мастика, која е ракија зачинета со анасон. Најубава е во струмичкиот регион, каде што се пече повеќе од три века. Оваа мастика е најпозната на балканските простори, а исклучителниот квалитет се должи на тоа што е правена единствено од природни суровини.

Македонскиот народ традиционално произведува ракија и во домашни услови. Процесот не е многу сложен, но затоа е потребно големо искуство, долго време и многу грижа. Би било прекрасно ако до вас дојде некоја лежена и чувана ракија во буриња од даб или црница. Таа добива посебна златна боја и има полн и богат вкус.

Македонските ракии имаат добивано признанија и награди на странските саеми и се добро прифатени од секој што еднаш ги вкусил. Изборот е огромен – останува на вашата желба и на моменталното расположение да видите за која ќе се одлучите и со кое јадење ќе ја послужите. Треба само да знаете дека сѐ додека не пробате македонска домашна ракија, не можете убаво да ја запознаете оваа земја.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.