Како Струга нема друга

 

Како Струга нема друга

За името на Струга постојат две легенди, од кои во едната се вели дека Струга го добила своето име поради отворената географска положба на градот – место каде што постојано „струже“(дува ветер). Другата легенда, пак, вели дека некогаш одамна македонските Словени, Брсјаци и Мијаци, во струшкиот регион се занимавале со сточарство и овците ги носеле на стрижење токму на истекот на Црн Дрим од Охридско Езеро. Од стрижењето на овците доаѓа до зборот Струга. Старото име, пак, на овој град е Енхалон, што на старогрчки значи „јагула“.

Уште од времето на неолитот постои како населба низ која минува патот Виа Игнација кој ги поврзува Западното и Источното Римско Царство, поради што имала голема заработка. Отсекогаш важела за еснафски град со многу дуќани, кои за жал денес не се во толкав број како некогаш, па само чаршијата останува како тивок уличен свирач кој пее некоја носталгична песна за животот на струшките занаетчии и трговци.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.