Гулаб

Овој најкрупен претставник на фамилијата на гулабите во Европа, во Македонија го има во голем број и дозволен е за лов во периодот од почетокот на август до крајот на март.

Најмногу се среќава во високите шуми, каде што се гнезди. Може да се сретне во Беровско, на Шар Планина, во крушевскиот реон и на многу други слични подрачја во Македонија.

 

 

 

 

Со оглед на тоа што поголемиот дел од исхраната му претставува зеленчук, листови од каранфили и мешункасти растенија, се храни на отворени полиња или во градини и тревници и често е присутен во руралните средини.

Така, додека трагате по гулабот, сосем сигурно ќе ви се пружи и несекојдневна можност да ги откриете убавините на питорескните македонски села.

Не пропуштајте ја.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.