Планинарење

 

Планинарење

Со планинска површина која покрива 80% од нејзината територија, Република Македонија е дестинација за планинарење со голем потенцијал! Нашите патувања се распределени во три неверојатни области:

Скопје – има изобилство на пешачки патеки во близина на Скопје, на планините Скопска Црна Гора, Водно, кањон Матка и Караџица.

Шар Планина – Шар Планина има вкупна површина од 1,600 km. 56,25% од таа површина се наоѓа во Република Македонија, 43,12% во Србија и 0,63% во Албанија. Постојат три рамнини Сириниќ, Врача и Рудока. Системот е 80 km долг и 10 – 20 km широк. Планинскиот масив е формиран во терциерот. Најгорните делови на планините се замрзнати со огромни количества мраз и снег. Според водечките европски енциклопедии, компактните тревни површини на Шар Планина се неспоредливи со било кој друг планински венец во Европа. Највисокиот врв на Шар планина е Титов Врв (2,748 m).

Маврово – Националниот парк “Маврово” со своите пејзажи, езера и шуми, е еден од најубавите предели во Македонија. Со површина од 73,000 Ha (хектари), мавровскиот регион е најголемиот национален парк во земјата. Највисокиот врв е планината Меденица (2,163 m).

 

 

Тука прочитајте повеќе за патеките во Македонија

 

Најдобри планинарски патеки во Македонија

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.