Темјаника

Темјаника је сорта грожђа која нема тачно утврђено и познато порекло, али се претпоставља да потиче с Блиског истока. Представља једну од најстаријих и најраспрострањенијих сорти на свету, а у Македонији је најзаступљенија у Тиквешком крају. Сорта је добила име због израженог мириса мајчине душице, односно тамјана.

Темјаника сазрева крајем августа или почетком септембра, на лаком и умерено влажном тлу. За топла виногорја најпогоднија је мускатна сорта. Има средњи принос. Грозжђе је са дебелом, чрвстом љушпом, зелено- жуте боје, на осунчаној страни има тачкице у боји ‘рђе. Сок је прозиран са изразитим мускатним мирисом.

Од темјанике се добијају квалитетна и врхунска сува, полусува и десертна мускатна вина. Вино темјанике поседује интензивно златно-жуту боју са зеленим нијансама, а одликује се снажном свежином са пуним укусом који се осећа дуго. Ароме су снажно мускатне и зачинске, а осећа се и укус кајсија, сувих шљива или коре наранџе.

Вино темјанике се служи на температури од 10-12 степени, а можете да је пијете послужену са лаком храном, белим месом, морском храном и дезертима. Ипак, због тога што има богату арому, можете слободно да га послужите и да га пијете самостално.

The Temjanika wine is served at a temperature of 10-12 degrees, and can be consumed with light food, white meat, seafood and desserts. However, bearing in mind that it has rich aroma, it can also be served and consumed individually. 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.