Битољ


У југозападном делу Македоније се налази град Битола - административни, културни, економски, индустријски, образовни и научни центар за тај део земље. Град је познат као "град конзула", зато што су ту били конзуларна представништва европских земаља у Отоманској империји, где је заједно са Солуном било најважније место у европском делу Империје.

Назив града Битола

У периоду од 1864. до 1912. године, Битола је била главни град Битолског вилаета, један од три вилаета на подручју Македоније. Чак и данас, овде је велики број конзуларних представништава у Републици Македонији. Битола је други по величини град у Македонији према броју становника. У време Југославије био је један од културних центара, како у Краљевини Југославији, тако и у СФРЈ. Отац турске нације Кемал Ататурк завршио је офоцирску школиу у граду Битола. Неке његове ствари данас се чувају у Народном музеју. Према Адријану Руму, Битола је изведена из речи Обителовој - израз који се и даље користи у хрватском језику и који се током средњег века користио за заједницу монаха, као породица или манастир. Из истих разлога, Грци су град назвали Монастири. Град Битола је добио име по великопоседнику Тољо, који је имао властиту тврђаву у близини данашњег битољског села Буково. У време када су Турци дошли да освоје овај део Македоније, како би позвали на борбу великопоседника Тољо, говорили су му "Би Тољо, до би Тољо".


БИТОЛА

Битола кроз историју

Током османске владавине, град се звао Манастир, који су Турци и Албанци усвојили од Грка. Након балканских ратова из 1913. године, град је пао под српску окупацију и поново је добио старо име Битола. Град има средњу годишњу температуру ваздуха од 11,1 ° Ц, али са великим одступањима у одређеним годинама.

Клима у граду Битола

Најхладнији месец је јануар, са просечном месечном температуром од -0,6 ° Ц, али са апсолутном минималном температуром од -30,4 ° Ц. Најтоплији месец је јул, са просечном месечном температуром од 22,2 ° Ц и са апсолутном максималном температуром од 41,2 ° Ц. Апсолутна годишња варијација температуре ваздуха је 71,6 ° Ц, што је специфично за континенталну климу. Температура има карактеристике континенталне климе, а кише имају измењено-медитеранску или степску климу, која у тренутцима има пробијање врелих ваздушних маса из Северне Африке. Просечна годишња падавина је 601 мм, са вредностима у распону од 338 мм до 879 мм. Битола је такође пример са појавом поларног светла. Кроз Битолу пролази изохазма (линија која повезује места са истим бројем дана са појавом поларног светла) 0,1, што значи да се на небу Битоље само једном на 10 година појави поларно светло.

Широк Сокак

Први конзулат у Битоли је отворен 1851. године од тадашње Аустро-унгарске империје, управо у Широком Сокаку. Касније че то урадити Британци и Французи, а затим долазе конзули из Русије, Италије, Србије, Бугарске и Румуније. Прве лампе на Широк Сокаку уклониле су таму од Саат- куле до официрског дома тачно у 17:00, 24. децембра 1924. године. У то време, Широк Сокок имао је канцеларије бројних страних компанија, престижне кафане, сластичаре, филијала Франкосрпске банке. Тај први конзулски период био је инспирација за бројне песме о конзулима, о кочијама, о клавирима, познатој чкембе-чорби, влашком насељу и жутим кучама, о љубави. Сан грађана Битоле да њихов град поново постане конзулски, се остварио после независности Македоније.


БИТОЛА

Хераклеја Линкестис (IV век п.н.е.)

Хераклеја Линкестис је један од најпознатијих македонских античких градова, који се налази у непосредној близини Битоље. Основана је средином IV века п.н.е. од Филипа II Македонског. Град је био развијен војно-стратешки центар на северозападној граници тадашње македонске области Линкесида (данашње Битољско Поле). Налазечи се на најважнијој магистрали тог времена, Виа Игнација, Хераклеја постаје њена најважнија станица у региону. У раном хришчанском периоду била је епископско седиште. У Хераклеи су откривени портико са почасним споменицима, мала и велика базилика, римска бања, позориште, градска чесма Јустинијана из VI века, епископска резиденција. Живот у Хераклеји замире крајем VI века. Данас је то значајан археолошки локалитет, али и место културних манифестација.


БИТОЛА

Исак џамија (1508)

Исхак Челеби Ибн Иса џамија, као што је њено пуно име, једна је од најстаријих очуваних џамија у Битоли и један од најпознатијих муслиманских сакралних културно-историјских објеката у Македонији. Са минаретом на висини од око 50 метара, џамија доминира у простору насупрот Саат-кули и Великог Безистена. У њеном великом дворишту налази се неколико гробова, атрактивних због софистициране форме саркофага. Ова једнопросторна предкуполна џамија је право почивалиште за њеног ктитора. Главни декоративни елемент на трему су четири стуба, који доминирају у простору, постављени на високе камене постаменте који се завршавају идентичним капителама. Кроз главни портал се улази у молитвени простор са раскошном декорацијом. Посебност ове џамије чини игра боја и облика, што се одражава у сваком делу џамије.


БИТОЛА

Саат - кула (XVII век)

Саат - кула је најпознатији споменик који идентификује Битолу. Налази се у строгом центру, у којем градски часовник доминира простором својом висином и емитује популарну музику када откуцава сате. Иако није пронађена документација о њеној изградњи, сматра се да је изграђена током периода турске владавине, у XIV веку, заједно са Јени ђамијом. Висока је 33 метара, смештена на квадратној основи. На северној страни налази се полукружни улаз и унутрашње спиралне камене степенице. Подељена је на три спрата, а на највишем се налази механизам са сатима на све четири стране. Највиши део је мала купола, која нуди прекрасну панораму града конзула и шире околине. Парк око куле је место на коме се грађани окупљају за Бадње вече и пале свече дуж травњака и тротоара.


БИТОЛА

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.