Велес

 

Велес се налази у централном делу државе, у средњем току реке Вардара. Лежи на главној саобраћајници на Балканском Полуострву по Моравско-вардарској долини, а кроз град пролази и главна железница у Републици Македонији, од које се одвајају два крака: један за источни део Македоније ( Штип и Кочани ) и други за југозападни део ( Штип и Битољ ). После Скопља, Велес је најважнији железнички чвор у Републици Македонији.

Велес је стари град. У току историје града често је мењао име. Спомиње се у III веку под именом Вила Зора, што значи град-мост. Касније, град је носио име Ћупурли. Данашње име добио је у VII веку доласком Словена на Балкан, од словенског в лес што значи шума ( због густих шума које су га окружавале).У  XVII и XVIII веку Велес представља познати град и седиште владике. Имао је улогу важне саобраћајне раскрснице и познати трговачки град са јако развијеним занатством, посебно грнчарство. После Балканских ратова и Првог светског рата град губи део функција. То се одражава на његов популацијски развој.После Другог светског рата Велес се развија у јак индустријски, управни и културни центар. Са тиме му се повећава улога гравитајског и имиграцијског. 

Сат-кула

Првобитно је намењена као посматрачница за време турске власти, кула потиче из XVI века. У XVIII веку, у периоду препорода у Велесу, претворена је у градски часовник. Грађена је брушеног камена са раскошним врхом и представља главни симбол града. Кула омогућава пространи и леп поглед на централно градско подручје. Штојеправизаинересантнутуристичку локацију.

Коњаник у центру града

Споменик подигнут у част велешких илинданаца Јована Наумова -Алабака, Андреја Димова-Докурчева и Тодора Христова – Официрчић и свим другим учесницима у илинданској епопеји за слободу Македоније.

 

Стоби

Велики археолошки капацитет и потенцијал – У локалитету Стоби откривенису северна базилика, цивилна базилика, мало купатило, централна базилика и синагога, кућапсалма, улицаAxia, градска чесма, велико купатило, улица Principalis Inferior, Перистеријевакућа, улицаTeodosia, Теодосијева палата, кућа Партенија, ваљаоница, улицаPrincipalis Superior, епископска резиденција, полукружни трг, стара епископска базилика, капија Heraklea, театар, источни градски бедем, гробље базилика, паликура базилика, западно гробље, базилика екстра мурос. 

 

Први писани документиза овај пајонски, хеленистичко-македонски и римски град потиче из 197 године п.н.е., а неки римски историчари још су га називали „ стариград „.

 

Театар

Театар- Могао је да прими над 7.600 гледалаца. При крају III века био је претворен у арену за гладијаторска такмичења и борбе са животињама. Напуштен је у V веку.

 

Језеро Младост

( Велешко Језеро )вештачка акумулација са атрактивним садржинама и зона за рекреацију.

Језеро Младост налази се на реци Отовици, левој притоци Вардара, осам километара северно од Велеса. Изградња акумулације почела је у 1960 години, а завршена је 1962 години. Обухвата слив од 97 км2 . Језеро је дугачко око 2 километара, широко 0,4 км и захвата површину од 0,84 км2. На језеру има танка армирана-бетонска лучна брана, висока 35 метара, са котом круне од 247 метара.Основна немена језера је наводњавање око 1350 ха обрадивих површина у атару с. Отовице и, због близине градова Велеса и Скопља, да се користи за туристичко-рекреативне и спортске циљеве. Данас се задовољавају обе основне функције. Језеро је опремљено неопходним туристичко-угоститељским објектима, а са специјално организованим и уређеним бродом-рестораном представља центар за туризам и рекреацију у овом крају.

 

Брод-Својим димензијама, брод се одваја од целинепитомог језерског предела. Дугачак је 56, широк 10 и висок 8,5 метара. Тежак је 560 тона и има 2.000 квадратних метара корисне површине. Спада у категорију туристичких јахти.Брод је изграђен на три нивоа, може да прими 800 гостију. На палуби има ресторан, на натпалуби смештно је 13 апартмана са сателитском телевизијом и интернетом, кафе-бар и посластичара, а  у потпалуби ради кабаре и пивница. До брода се стиже преко понтонског моста дугачког 30 метара.

 

Црква Св. Пантелејмон

( 1840 )црква је под заштитом UNESCO-а и је Саборни храм Повардарске епархије

Градска саборна црква Св. Пантелејмон се налази у једном удубљењу југозападно од Велеса, неколико стотина метара од последњих кућа. Терен је прилично стрм, посебно са западне стране, где изнад цркве високо се издиже брдо Вршник, а са источне је стрми терен ВелешкеКлисуре, обала Вардара и главни пут према југу. Због тога, сазидана је подлога за цркву, а као бедем са источне стране изграђен је потпорни зид од клесаног камена, као код одбрамбених тврђава.Црква је изграђена од мајстора Андреја Дамјанова, како што је написано изнад јужног улаза: “Мајстор Андреја што прави цркву”. Фреске и иконе су дело познатих македонских зоографа из Мијачија, из Попрадиште и из Велеса. Највише икона израдили су талентовани зоографи Ђорђе Дамјанов и Ђорђе Јаков Зографски.

Данашња црква је изграђена на старој, која је постојала као мала црквица, која могуће да је служила као манастир Старом Велесу. Црква је била оспособљена за богослужбу за око четири године од 1837 до 1840 године. Дефинитивно завршавање цркве трајало је до 1847 године, а у 1849 години постављено је клепало. У дворишту цркве, при самом улазу, у 1904 и 1905 години постављен је звоник, а десно од њега у правцу цркве изграђено је неколико зградица за разне потребе. Њен данашњи изглед датира из 1837-1940 године.Грађевинаје прелепа трибродна базилика са тремовима са обе стране, који на спрату прелазе у галерије, где је смештена женска црква, а са западне стране изграђена је галерија на два спрата.

 

Староградска архитектура

Рељефна конфигурација простора старог дела града са обе стране Вардара допринела је да се развије специфична велешка урбана архитектура. Куће у приземљу су грађене необрађеним каменом, што је солидна основа за фундирање. Имају два или три, а ређе више спратова. Горњи спратови имају чардаке, и одликују се већим бројем прозора и најчешће белом фасадом. Главна одлика архитектуре је присуство еркера, који омогућавају проширавање горњих спратова и њихово још веће истицање. У Велесу су присутне све ове одлике. Куће су скаласто наређанеједна изнад друге, а најпознатије куће у староградској архитектури су куће Паунови, Тренчови, Прнарови, Ђоргови, Шукареви.Имиграцијски центар, тако што од око 20.000 житеља у 1953 години Велес је прерастао у град са око 50.000 житеља ( 2002 години).Главна одлика велешке привреде је индустрија: хемијска, индустрија неметала и грађевинских материјала, металопрерађивачка, керамичка, текстилна, прехрамбена, крзнарска.Као развијен саобраћајни чвор, Велес представља областни центар у Средњем Повардарију. Има велику утицајну  гравитацијску зону, посебно изражену у сливним подручјима река Бабуне и Тополке, која се шири и према Овчепољу и Тиквешији. 

 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.