Крушево

Уникатна панорама Крушева

Панорама Крушева наликује на интегралну велику фасаду са безброј прозора, балкона и кровова. Град представља јединствену урбанистичку целину, са типичним амфитеатралним положајем. Има физиономију лепезе, а куће не сметају једна дугој у видику и у осунчавању, већ су органски повезане са тереном и пејзажем. Први контакт са градом је лепота старих крушевских кућа које су права уметничка дела, највећи део грађен је при крају XVIII веку и у току XIX века.

 

 

 

Спомен кућа Тоше Проеском, сећање на момка са анђелским гласом и широког срца

Тоше Проески ( 25 јануар 1981 – 16 октобар 2007 ) за кратко време постао је најпопуларнији певач у Македонији и једна од највећих звезда балканске музичке сцене. 2004 године проглашен је за амбасадора добре воље UNICEF-a. Трагично је погинуо у саобраћајној незгоди. Постхумно, проглашен је за почасног грађанина Македоније. Крушево, његово родно место, одужило му се отварањем спомен – куће 25 априла 2011 године.

Објекат је изграђен од бетона и стакла у форми крста на површини од 870 квадратних метара. Музејска изложба обезбеђује хронолошки приказ од детињства и тинејџерских година до периода када је Тоше достигао врх у уметничкој каријери, обогаћено са 350 аутентична експоната, власништво породице Проески. У централном делу је постављен молитвеник, Тошeтови верски предмети  и неколико његових записаних размишљања за љубав, породицу, пријатељство. Део изложбе су две воштане фигуре Тошета у природној величини.

Цео објекат је опремљен техником, а на неколико инфо-тачака осетљивих на додир могу да се добију информације за музичку легенду. По дужини објекта изграђен је зид на којем могу да се оставе поруке и утисци. Објекат садржи више висинских платформи са лепом панорамом на Крушево и Македонијум.

 

 

 

 

Музеј Илинданском устанку и Крушевској Републици, незаборавна прошлост, инспирација за будућност

Музеј је смештен у староградској кући из XIX века, у  којој је  1903 године проглашена Крушевска Република. Отворен је 2. августа 1953 године, поводом 50 годишњице Илиденског устанака и Крушевске Републике. У музеју су изложене оригиналне фотографије  чланова Привремене владе, Савета устаничких чета, карте, предмети са којима су се служили Никола Карев, Питу Гули, макете, текстови, Крушевски манифест, документи за одзив Илинданског устанка и Крушевске Републике у иностраној штампи. Ту су подаци за велике људске и материјалне штете које су биле нанешене граду од стране турских војника. Изложба ливнице за куршуме, која је постојала у време Илинданског устанка, успостављена је 2003 године. У њој се налазе оригинални алати који су се користили за ливење куршума у току устанка.

Црешово топче( топ трешње)-   Легендарни симбол решености крушевских устаника у борби са надмоћнијим непријатељем. Јединствени топ који је преживео устанак је онај који су турски војници заробили после битке са устанцима код места Слива

Музеј Народно-ослободилачког рата, континуитет напокора, историјско достигнуће

Музеј се налази у близини платоа споменика Илиндану у месту Гумење. Отворен је 1988 године и у њему су смештени експонати који сведоче за Народно-ослободилачку борбу од 1941 до 1945 године. У музеју доминира зидна фреска на фронталном зиду- Муралу, који одсликава ток рата, дело великог мајстора боја Борка Лазеског

 

 

 

Македониум - уметничко обележје и препознатљив симбол револуционарног гордог Крушева

 

 

 

Комплекс споменика Илиндану, познат и као Македониум, је један од намаркантнијих споменика у Крушеву и Македонији. Откривен је 2. августа 1974 године, на тридесетгодишњици заседања АСНОМ-а и 71 –ој годишњици Иленданског устанка. Лоциран је непосредно до Крушева у месту Гумење. Представља комплекс од четири платформе , које симболизују непокорност, борбу и вечиту тежњу македонског народа за слободом и самосталној држави.

Комплекс се протеже на 12 хектара, а сами Македониум , постављен је на највишљој тачки, и завршава куполом на 1.320 метара надморске висине, одакле се протеже изванредан поглед на све четири стране – према Крушеву, Сливи, Мечкин Камену и Пелагонији. Унутрашњост куполе импресионира својим рељефом, витражима вечитог пламена и звуцима ораторијума Сунце на прастарој земљи од Томе Прошева.

 

Црква Св. Никола (1832)

Монументалсност Својом величином и централном позицијом, црква доминира у простору чаршије. Најстарије иконе изложене у цркви датирају од 1884 године

Црква Св. Никола налази се у центру Крушева. За време Илинданског устанка 1903 године, изгорела је, како и велики део централног дела града. Убрзо је обновљена, у периоду од 1905 до 1907 године, али са значајно мањим димензијама. У пожару је изгорео најлепши резбани иконостас. Иконе у цркви израдио је зограф Михаил са синовима Данаил и Никола, а иконостас је био дело познатих резбара Петре Филиповског – Гарка и Димитар Станишева.

Црква је тробродна базилика са издигнутим средњим бродом. На њеној јужној страни израђен је звоник на којем је постављен градски часовник. Црква је данас активна и атрактивна са великим бројем икона и великом културном вредношћу. До улаза има лепа народна чесма са хладном водом.

 

Риболов не језеру и шетња по шумарку

Крушевско Језеро располаже  богатим рибљим фондом ( шаран, караш, клен, калифорнијска пастрмка, црвеноперка, плашица, толстолобик). Риболов је дозвољен у току целе године, осим у јуну у периоду мрешћења. Околина обилује зеленилом и дрвећем, одличан амбијент за дугачке шетње у прекрасној природи.

Око Крушева протеже се појас шума од бора и букве. Шумарак штити град од временских непогода, који продужава у шуме храста и букве на падинама Бушеве Планине. Шуме су богате дивљачи ( срна, дивља свиња, мечка, вук, зец, рис ) и птицама ( соко, орао, јаребица ). Уживаоци планинарења могу да бораве у дивљини у току целе године, а спортски лов дозвољен је од октомбра до фебруара.

 

Староградска архитектура

Локација, рељефни услови и култура градње у Крушеву, условили су да се формира посебна староградска архитектура. Њу данас сачињавају велики број кућа из прошлог века, и најновије грађевине из последњих деценија XX века су у истом стилу градње, тако што град представља архитектонски амфитеатар кућа једна изнад друге, чији чардаци и терасе су окренуте према граду и Пелагонији.

Крушевска кућа сведочи за високи стамбени стандард крушевљана, њихове високе практичне и естетске вредности, дугој традицији културе живљења, навике, обичаје. Ентеријер старих крушевских кућа надопуњују насликани зидови и тавани у гостинским собама и чардацима са елементима флоре и фауне и портретима домаћина.

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.