Ресен

За први пут град Ресен спомиње се у једној повељи цара Душана у 1337 години под именом Ресан. При крају XVIII века почиње да се развија занатство (грнчарство) и трговина. Са тим је градић економски јачао формирањем Ресенске чаршије и насеље прераста у економски центар целе Преспе. У почетку XIX века добија статус града и административног центра.

Ресен привредно и популацијски почиње да расте после другог светског рата са сталним порастом од 4737 житеља у 1948 години до око 9000 житеља у 2002 години. То се највише дужи досељавању из ближих насељених места у град Ресен и је јединствено место са прирастом у Преспанској котлини која је традиционално емиграцијско подручје у прекоокеанске земље.

Ресен је централно насеље у котлини са добрим географско-сабраћајним положајем, кроз који пролази магистрални пут Драш преко Тиране-Охрида-Битоља и Гратска. Сабраћајна комуникација са Грчком преко Долно Дупени, а са Албанијом преко Стење.

Данас према функцијама, Ресен представља мало градско насеље са улогом економског, здравственог, културног-просветног и управно-административног центра за околна насеља и преспанску котлину.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.