Гостивар


Гостивар – „Град госта“

Гостивар је град у Горном Полугу у западној Македонији, који се налази на надморској висини од 510 метара. Близу града у селу Вруток (5 км југозападно од Гостивара) налази се извор највече македонске реке Вардар.

Локација Гостивара

У близини Гостивара налази се највечи македонски национални парк Маврово. Гостивар је удаљен 67 км од Скопља, а суседни градови су, , Кичево 46 км јужно и Тетово 27 км северно. То је центар исте општине, која покрива површину од око 650 км2. Представља административну, политичку, пословну и културну средину са око осамдесет хиљада становника. Типично мултикултурно окружење, у којем живе скоро све националности у Македонији. Са својом добром локацијом, данас је у њему развијена трговина, индустрија и привреда.


ГОСТИВАР

Легенда о Гостивару!

Постоји једна легенда о граду, за порекло имена града. У средњем вијеку, град је врло посечиван о странеју гости из целе земље, а у љетним данима сваке године, традиционално се одржавао велики трговачки сајам. Таква традиција се наставила током Отоманског царства. Због великог присуства људи из других делова, Турци су међу собом на турском језику, често називани "гостивар" (имамо госте). У граду је било много гостионица, па се претпоставља да је "гостољубиви град" - "град гости" – постао Гостивар. Волкашин је изградио "градове" (тврђаве) за сву своју децу. Град је тада био место сувогорских манастира. Манастири су често посечивали чифлици, где су били добро смештени. Легенда каже да се након тога и насеље назвало Гостивар.

Културне и историјске карактеристике

Пресвета Богородица је главна и катедрална црква Гостивара, која се налази на самом тргу. Изградња цркве Пресвете Богородице почела је 1924 године, а њено освечивање обављено је 1929 године. У 2003 години, на цркви су извршене вече реставрације.


ГОСТИВАР

Саат кула је једна од најпознатијих и најпрепознатљивијих зграда у граду. Уз помоч неколико часовника уграђених у Саат кули, она још увек ради и показује тачно време. Саат кула је једна од три културне и историјске карактеристике и налази се на општинским грбовима и заставама.

Куча Даута Болетинија или тзв. Бегова Куча проглашена је за споменик културе. То је јединствени пример аутентичне архитектуре Старог града из18 века и један је од најзначајнијих културних и историјских знаменитости у граду. Такође, Куча Ахмета Чака је редак пример архитектуре из османског периода објеката из културног наслеђа Македоније.


Више информација о османским споменицима у Гостивару можете проначи у Водичу за отоманским споменицима. Најважније место за културне догађаје у граду је Дом културе АСНОМ. Током године најважнији културни и уметнички догађаји одржавају се у овом културном дому. Библиотека "Вук Карађич" налази се одмах иза Културног дома АСНОМ. Има преко 8.000 наслова, или преко 80.000 књига.


ГОСТИВАР

Туристичке атракције у близини Гостивара

На ивици долине Полог налази се село Вруток. Познато је по извору реке Вардара, истоимених хидроелектрана и специјализованих рибљих ресторана са калифорнијском пастрмком. Као туристичка атракција је модерно рурално насеље са огромним потенцијалом за еко-туризам. Поред села налази се извор највече македонска реке Вардар (388 км). Један други податак зачуван је у евиденцији Мехмет-паше. Овде се наводи да су 1608 године овде постојали млинови. Назив Вруток је добијен од самог извора Вардара. Исламски објекти су џамије, Бектешиско Теке и Шелериско теке. Златна пастрмка, а касније и Сребрена по први пут су створена у вруточким рибњацима, за све гурмане који су дошли да посете ову туристичку атракцију.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.