Струга

Струга

„ КАКО СТРУГА НЕМА ДРУГА„

Струга има повољану локацију. Налази се у југозападном делу Републике Македоније, на северној обали Охридског Језера, на обе стране реке Црни Дрим. Лежи на некадашњем путу Виа Игнација.

Под именом Струга насеље се спомиње почетком XI века. У току целог средњег века била је позната као рибарско насеље, а у току дугог периода је мало крајјезерско насеље, у којем се становништво бавило риболовом, сточарством и пољопривредом.

Статусом града Струга се спомиње крајем XVI века (1591 године) у дикументима млетачког посланика у Цариграду, Ловра Бернарда. У XVII веку добија велику трговачки значај, са чаршијом, пијацом и великим вашаром. Из овог периода економског развоја потиче и изрека Како Струга нема друга.

При крају XVII века, због продирања  Аустријанаца на Балкански Полуостров, развој је заустављен, али због добре локације пута Виа Игнација, Струга је успела да се одржи као градић у којем је крајем XVII и почетком  XVIII века се досељавало албанско становништво из западног подножја Јабланице и Мокре Планине.

 

 

 

 

Калишки манастир (XIII век)

 

ставропигијални манастир и летња резиденција поглавара Македонске православне цркве – Охридска архиепископија.

Калишта- На пет километара југозападно од Струге, одмах на обали језера налази се село познато по старим црквама и манастирима и рибљим специјалитетима.

У Калишта, на самој обали Охридског Језера, у природном стеновитом амбијенту налази се манастир Рождество Пресвете Богородице, у народу познат као Калишки манастир. У склопу комплекса улази једна пећинска и једна нова црква посвећена Рождеству Пресвете Богородице, црква посвећена светим апостолима Петру и Павлу и пећинска црква посвећена св. Атанасију. Нова црква обновљена је 1977 године, а темељи датирају из XIII века. У манастиру има монаштво и активан монашки живот.

 

Пећинска црква Св. Атанасиј

 

Налази се на пет минута пешице од манастирских конака. Изграђена је у XIII веку. Уклесана у стену, до ње се долази тесним дрвеним степеницама, кроз мале камене отворе. Пећина највероватније је била испосница поред Охридског Језера при успону анахоретског монаштва у Македонији, у XI и XII веку. Поред пећинске цркве има више монашких ћелија у којима су живели, молили се и постајали монаси анахорети, издвојени од света. Од фресака на стенама у пећинској цркви, најбољи су ликови св. Пантелејмона и св. Ермолаја, а посебно ликови св. Кирила Солунског Филозофа и св. Климента Охридског, учитељ и ученик, како делују окренути један према другом. Ово је први овакав пример у Македонији и на Балкану.

 

Пећинска црква Рождество Пресвете Богородице

 

Изграђена је у XIV веку и представља основу самог манастриског комплекса. Црква се налази у стени и у њој се налазе три монашке ћелије – две на првом спрату и једна на другом спрату. У близини цркаве има две лековите воде посвећене Св. Петру и Св. Атанасију. У самој стени у којој се налази пећина налазе се и монашке ћелије.  

“ Црна Богородица “ – У цркви је пронађена икона Пресвете Богородице, позната и као “ Црна Богородица “ која данас се чува у новој манастирској цркви. Сматра се да ова икона има огромну лековиту моћ.

 

Народни музеј Д-р Никола Незлобински

од личне колекције до музеја сталних изложби

Народни музеј у Струги формиран је 1928 године од стране д-р Николе Незлобинског, руски емигрант, који је дошао у Стругу после Руске револуције 20-их година прошлог века. На почетку отворено је природно-научно одељење, са сталном зоолошком збирком састављеном из његове личне колекције, која је данас обогаћена разноврсним инсектима, птицама, рибама и животињама из Охридско-преспанског региона. Незлобински и његови сарадници препарирали су стотине инсеката, птица и животиња, које су живеле у мочварама у близини Струге. Многе од ових врста више не постоје.

Касније, 1961 године у музеју формирано је археолошко одељење, у којем је смештена богата збирка предмета од праисторије до средњег века. 1974 године формирана је уметничка галерија Вангел Коџоман, познати уметник из Струге, са сталном уметничком изложбом. Музеј врши истраживање и скупљање материјала из области историје, археологије, етнологије, ботанике и зоологије. Носилац је разних стручних и уметничких манифестација. Музеј је обавезно место посете туриста и студената.

 

Црква Св. Ђорђи (1835)

богат живопис и прекрасан иконостас у резби

Св. Ђорђи представља градску Саборну цркву у центру Струге. Изграђена је на темељима много старе цркве из XVI века. Садржи фреске из краја XIX века, али право богатство представља мала галерија икона из XIII до XIX века, укључујући и познату икону св. Ђорђа насликану 1267 године. Дугачак напис на позадини иконе значи „ Струга Охридска „.

 

Спомен-кућа браћа Миладиновци

 

 

реновирана на темељима старе куће славних поета

Спомен-кућа браће Димитар и Константин Миладиновци налази се у центру Струге. Реновирана је на темељима старе куће Миладиновци. У њој се налазе материјали из живота и дела ових чувених македонских преродбеника, добитници Златног венца поезије. У част њихових поетских достигнућа и збирци народних песама и творевина, обајвљени у познатом делу Зборник народних песама, данас се одржава позната поетска манифестација Струшке вечери поезије. Манифестација традиционално почиње незаборавном поемом Тга за југ од  Константина Миладинова, написана док је боравио у Москви.

 

Кејови на Црном Дриму

Идеални за мирну шетњу и уживање у прекрасном погледу поред саме воде, кејови Црног Дрима имају клупе и сенке и повезани су са три моста. Кеј са источне стране од истека реке из језера зове се „ Сергеј Јесењин „ и налази се до улаза на градску плажу. На овом кеју, поред Јесењина, налазе се и бисте Адама Мицкјевича и Ацо Шопова.

Браћа Константин и Димитар Миладиновци. У овом периоду у граду је живело око 4.600 житеља.

Почетком XX века привредни живот Струге опада. Посебно неповољно се одражава постављање границе према Албанији 1912 године, са чиме се сужавају могућности трговине.

У Другом светском рату град бележи стални раст: од 1948 године са 4.923 житеља до 2002 године са око 20.000 житеља. Струга данас је град савременог изгледа и резвијеним секундарним и терцијалним делатностима.

У укупној економији града посебан акценат је стављен на развој туризма. На северозападу, по току Црног Дрима, води пут ка Дебру и суседној Албанији, на североистоку повезује се са Кичевом,

Гостиваром и Тетовом, а преко Охрида повезује се са Ресеном, Битољем и Прилепом.

 

 

 

Мост поезије

Мост поезије налази се на истеку језера, на самом почетку реке Црни Дрим. У част познатих македонских писаца-браћа Миладиновци, од 1962 године традиционално се одржава поетска манифестација Струшке вечери поезије, на којој учествују поети из целог света. Та ноћ Мост поезије је највећа поетска сцена у свету.

 

Излив Црног Дрима

Вода из Охридског језера истиче кроз реку Црни Дрим која, протичући кроз средину града, кроз Струшко Поље и клисуру продужава кроз Албанију и се улива у Јадранско Море. Излив воде у близини хотела Дрим је посебна атракција за све посетиоце Струге.

Друга половина XIX века је најславнији период за Стругу. Поред трговине, било је развијено и занатство, од којих грнчарски је један од старијих заната, а присутни су били и терзијски, папучарски, пекарски занат и други. Риболов је био од првостепеног значаја. Средином XIX века у граду, поред основне школе, била је и прогимназија, у којој су учествовали

Девојка иде на воду-Овај споменик, лоциран у центру Струге, одмах до „чаршијског моста„ са леве стране реке, симболише традиционално идење на воду на јавне чесме од стране девојака и младих невести. Подигнут 1980 године, ово је уметнички симбол услова традиционалног живота и културе становника у ранијем периоду.

Порекло имена

Насељавањем Словена у VI веку, у плитким водама језера, правили су се рибна ловишта, која су се звала струги ( стронги), са којима су се ловиле јегуље. Према њима и словенско насеље је добило име Струга, са значењем „ловиште“. 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.