Струга


Као Струге нема друге

Струга је град у југозападном делу Републике Македоније и центар Општине Струга. Налази се на равници Струшког поља, на обалама реке Црн Дрим и на северној обали Охридског Језера. Античко име града је Енхалон, које у старогрчком значи јегуља, а тада је град био мало насеље. Касније се насеље назива Струга.

Назив Струге

Назив Струге произилази из чисте и препознатљиве словенске речи. Људи Струге и Охрида дају два објашњења о пореклу овог имена. Према првом народном тумачењу, назив Струга потиче од отвореног географског положаја града: место, где ветар стално струже (дува).

Друго објашњење је сасвим другачије: Давно некада македонски Словени (Брсјаци и Мијаци) на подручју Струге су били сточари и у тачно одређеном временском периоду терали су многобројне овце на стриг (шишање вуне) у близини истека (Уста) реке Црн Дрим из Охридског Језера. Међутим, може се логичније повезати са пролазом кроз овчију ограду, која се зове струга (страга, стронга). Неки аутори тврде да је град тако назван зато што Црн Дрим пролази кроз далјане (турска реч за место окружено трском и другим материјалом за лов јегуље и рибе у целини). Можда је најближе истини објашњење да Струга значи речни рукав, притока, а то је на месту са риболовним уређајима.


СТРУГА

Историја града

По први пут под словенским именом Струга, град се спомиње у једном документу из XI века. Струга је старо насеље које потиче из неолитског периода. У античком периоду, Струга је веома профитирала, јер се налазила на путу Виа Егнација, који је повезивао Источно и Западно Римско царство. Археолошки налази и откривени писани споменици кажу да живот овде датира из праисторије. Прво неолитско насеље регистровано је око 3000 п.н.е. Планине које окружују запад Јабланица, на североистоку Караорман и на југоистоку Галичице, као и отвореност области Струшко Поле, условљавају ниже годишње температуре.

Климатски услови

Максимална температура ваздуха у месецима јул и август варира од 28 ° Ц до 33 ° Ц. У летњој сезони, то јест, у јулу и августу, температура воде може да достигне чак 26,4 ° Ц. Просечан број дана са летњом температуром ваздуха вишој од 25 ° Ц и на површини воде из језера од 20 ° Ц, је од 73-78 дана, са највечим интензитетом у јулу и августу. Током зимског периода године, просечне месечне температуре су изнад нуле. У планинским областима изнад 1600 м.н.в. температуре ниже од 0 ступњева почињу од децембра до краја марта.


СТРУГА

Географски положај

Географски положај Струге, отвореност Струшке долине, планине око града, као и близина језера, омогучују у Струги да ветар дува са свих страна. Ветрови су подељени на трајне и локалне. Трајни ветрови, су ветрови који долазе са југа и са севера. Ветрови са севера обично долазе дуж долине реке Црн Дрим и носе свежину током целе године, али најчешче зими. Јужни ветар дува обично у марту и априлу, а ређе у мају. Јужни ветар је погодан за лов јегуље, риба плашица и грунец. Локални ветрови су производ неједнаког загревања копна и језерске водене масе. Карактеристичан ветар за Охридско Језеро је ветар Стрмец. Долази из околних планина и стога је хладан, дува целу ноч до изласка с тихим ветром и пуним таласом.

Кеј реке Црн Дрим

Идеалан за мирну шетњу и уживање у прелепим пејсажима поред воде, кејови реке Црн Дрим имају клупе и сенке и повезани су са три моста. Кеј на источној страни одлива реке из језера се назива "Сергеј Јесењин" и налази се на улазу поред градске плаже. На овом кеју, поред Јесењина, налазе се и бисте Адама Мицкјевича и Ацо Шопова. Вода из Охридског Језера пролази кроз реку Црн Дрим, пролази кроз средину града, кроз Струшко Поле и клисуру, наставља преко Албаније и улива се у Јадранско Море. Истицање воде у близини хотела Дрим је посебна атракција за сваког посетиоца у Струги.


СТРУГА

Црква Св. Горги (1835)

Св. Горги је градска саборна црква у центру Струге. Изграђена је на темељу много старије цркве из XVI века. Она садржи фреске из краја XIX века, али право благо је мала галерија икона из XIII века до XIX века, укључујучи и познату икону св. Ђорђа, насликану 1267. године. Дуги напис на позадини иконе значи "Струга Охридска".


СТРУГА

Народни музеј д-р Никола Незлобински

Народни музеј у Струги је основан 1928. године од доктора Николе Незлобинског, римског емигранта који је дошао у Стругу након руске револуције 20-их година прошлог века. На почетку је отворено природно- научно одељење, са сталном зоолошком колекцијом из његове личне колекције, која је данас обогачена разним инсектима, птицама, рибама и животињама из Охридско-Преспанског региона. Незлобински и његови сарадници препарирали су стотине инсеката, птица и животиња које су живеле у мочварама у близини Струге. Касније, 1961. године, у музеју је основано археолошко одељење, у којем се налази богата збирка предмета које датирају од праисторије до средњег века. Године 1974. године је формирана уметничка галерија Вангел Кођоман, познатог уметника из Струге, са сталном уметничком поставком. Музеј врши истраживања и сакупљање материјала из области историје, археологије, етнологије, ботанике и зоологије.


СТРУГА

Меморијална куча браче Миладиновци

Меморијална куча браче Димитар и Константин Миладиновци налази се у центру Струге. Реновирана је на темељима старе куче Миладиновци. У њој се налазе материјали из живота и дела ових познатих македонских преродбеника, добитника Златног венца из поезије. У част њиховим поетским достигнучима и збирке народних песама и фолклора, објављене у познатом делу Зборник народних песама, данас се одржава позната поетска манифестација Струшки вечери поезије. Манифестација традиционално започиње незаборавном песмом Т'га за југ од Константина Миладинова, написаном док је боравио у Москви.


СТРУГА

Калишта

Пет километара југозападно од Струге, на обали језера је село познато по старим црквама и манастирима и рибљим специјалитетима. У селу Калишта, на обали Охридског Језера, у природном каменитом амбијенту се налази манастир Рождество пресвете Богородице, популарно познат као манастир Калишки. Оквир комплекса обухвата једну печинску и једну нову цркву, посвечену Рождеству Пресвете Богородице, црква светих апостола Петра и Павла и печинска црква Св. Атанасиј. Нова црква је обновљена 1977. године, а темељи су из XIII века. У манастиру живе монаси и постоји активни монашки живот.


СТРУГА

СТРУГА

СТРУГА

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.