Пехчево


Местоположба Пехчева

Пехчево је једна од мањих општина у Републици Македонији са површином од само 208 км2 и са око 3.200 становника. Налази се у крајњем источном делу земље, дуж границе са Бугарском. У ствари, најисточнија тачка општине на врху Ченгино Кале (1745 м) је и најисточнија тачка Републике Македоније. Пехчево се налази на високом месту између Беровске и Делчевске Котлине. Надморска висина Пехчева је око 700 до 1932 метара. Комуникацијски је добро повезан регионалним путевима према градовима Делчево , Берово, Виница и Кочани, а удаљеност од Скопја је 170 км. Такође, постоје и асфалтни путеви према свим селима у општини и за туристичку локацију Равна Река.


ПЕХЧЕВО

Климатске и природне карактеристике

У природним карактеристикама, без обзира на малу површину, општина је прилично интересантна и разнолика. Поред планина, ову области одликује Брегалница која је дубоко усечена између Влаине и Малешевских Планина. Постоје бројни брзаци, мале каскаде и водопади до висине 10 метара дуж корита реке. Слапови су мали, али атрактивни и привлаче све више туриста. 7 км. источно од Пехчево, у недрима Буковик и врха Орловец (1723 м надморске висине) је стеновита формација, код народа позната као "Вртена скала".


Клима општине је континентална са умерено топлим летима и хладним зимама. Лети је клима прилично угодна, често и свежа, посебно у шумским планинским подручјима. Најдужи водотоци (дужи од 10 км.) на територији општине су: Брегалница, Желевица, Пехчевска река, Панчаревска река и друге.


Поред занимљивих природних карактеристика, општина Пехчево је примамљива и по архаичним селима, обичајима и начином живота у њима. Ништа мање значајни су бројне манифестације. У част празника Павловден, град Пехчево традиционално организује фестивал трубачких оркестара. Преко њега, Пехчево промовише традиционалну музику и даје више афирмације оркестрима.

Туристичке атракције

Развој туризма и угоститељства у задње време има главно место у развоју општине Пехчево. Као туристичко насеље издваја се "Равна Река" у чијој се близини налазе и "Пехевски водопади", "Чабуковски водопадис", "Дебели рид" и "Црни дол." У близини се налази шумски парк "Скокото" са истоименим водопадом. Овде су изградена два мотела: Загорка и Идила, који имају своје рибнике у којим се гаји калифорнијска пастрмка. Овај локалитет има приватне виле за смештај, спортски терен за мали фудбал и кошарку, базен у оквиру мотела Идила, место за пикник (летниковци), бициклистичких стаза и пешачких стаза.


Археолошки предмети указују на то да је у овој области је постојало насеље још у римско доба, у којој се топила гвожђена руда, која се доносила из Буковика. На само 4 километра удаљености, на подручју Свете Петке, код становништво познат као манастир, налази се археолошки локалитет истог имена. Легенда каже да је то импозантан комплекс са камбанаријом. Звук камбане чуо се чак иу суседним местима, Берово и Царево село, данашно Делчево. Верује се да се у близини Пехчева налазе темељи средњевековног књижевног центра Равен, где су света браћа Кирил и Методија створиле глаголицу најстарију словенску азбуку.


Туристи могу заиста уживати у природним љепотама регије Пехчево. Они могу да се упознају са радњама из вештих рука разних мајстора, да пробају чувени Пехчевски качкаваљ, сир и кромпир. Међутим, то је само мали део онога што нуди Општина Пехчево. Инвестира се у савремени спа центар и обнавља се путна инфраструктура, за савремене потребе локалних граџана и туриста.


Више информација о званичној страни.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.