Станушина

У Македонији постоји неколико аутентичних сорти грожђа, које расту у ближем региону, али само једна од њих истрајава једино на македонском тлу. Реч је о станушини – стара сорта грожђа која може да се нађе само у Тиквешком региону.

Главна карактеристика ове сорте представља издржљивост. У одређеном периоду у прошлости је постојала опасност да нестане, због тога што јој је врло мало људи посвећивало довољно пажње, али је станушина успела да опстане.

Од ње се добија грожђе високог квалитета.

Лоза станушине сазрева касно, хладноћа јој не смета и даје добре приносе. После уласка у подрум, грожђе захтева велику пажњу и потпуну посвећеност. Уколико је година добра, онда може да обезбеди вино јачине 11 до 12 процената алкохола.

Вино карактерише нежна арома јагода и малина, а воћне ноте се истичу највише када се вино консумира младо. Најбоље је да се послужи на температури од 10 до 16°C. Одличан избор је када се ово вино комбинује са лаким и кремастим пудинзима, а главне карактеристике још више долазе до изражаја када се сервира са зеленом салатом, сармицама, пуњеним паприкама или са неким лакшим јелима.

Вино које је добијено од станушине има карактеристично бледу нијансу, богат екстракт и високу киселост, што даје изванредну свежину пићу. Ово вино обожавају и људи са префињеним укусом, који приликом посете Македонији никада не пропуштају могућност да узму бар једну боцу за себе.

Пробајте и ви ово драгоцено вино од јединог, правог македонског грожђа. Када будете попили само једну капљицу, схватићете да испијате део македонске историје исписане у њему.

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.