Туризам у Македонији


ОСНОВНИ ПОДАЦИ О ТУРИЗМУ У МАКЕДОНИЈИ

Значај туризма у Македонији је део радозналости , жеље и активности човека за разумевања света око себе, има веома брз тренд развоја, широм света па и у Македонији. Туризам људима нуди корисчење слободног времена у просторима, који својим природним и социјалним карактеристикама представљају основу за нова атрактивна искуства и опуштање. Туризам као комерцијална грана представља значајан изазов за економски развој земаља.


ТУРИЗАМ У МАКЕДОНИЈИ

Историја туризма

Једно од првих објашњења туризма као система дато је 1985. године од стране Мил и Морисон, који су то тумачили и објаснили у смислу понуде и потражње. Њихов модел се састојао од четири сродна елемента: тржиште, маркетинг, путовање и дестинација.

Подаци о туризму у Македонији потичу од почетка 20. века. На основу докумената у Историјском архиву у Битољу откривени су материјали из старих новина. Потврђује се да је 21. маја 1914. организовано путовање 120 грађана Битоље у Ваљево и Београд. Путници су испрачени на железничку станицу од стране великог броја грађана Битоље. Неки од учесника овог путовања отишли ​​су да посете своје синове у српској војсци. За део учесника, путовање је било из туристички разлога.


У Битољу је још 1927. постојало туристичко удружење "Јужно језеро". 1936. године, са пуштањем железничке линије Скопље-Битољ, дошло је до интензивнијег развоја туризма у Македонији, као и организованих студентских путовања. Македонију, а посебно Битољу, посечивао је велики број Француза који су учествовали у борбама у Кајмакчалану током Првог свјетског рата. Године 1939. створен је план о изградњу куче на Великом Језеру на планини Баба, а у истом трену је развијен и планински туризам у Македонији на планини Пелистер. Страни туристи су такође били заинтересовани за Хераклеја, где су ископавања почела 1934. године.ТУРИЗАМ У МАКЕДОНИЈИ

Потенцијал за туризам у Македонији

Туризам помаже да се повеча економски раст и развој земље, да се привуку нове инвестиције, створити нова радна места, побољшати животни стандард. Туризам такође помаже да се стимулише локална индустрија и трговина, промовирају културне вредности и природна богатства, а помаже и око заштите културног наслеђа и слично. Интернет, попут осталих електронских друштвених мрежа, има значајан утицај на туризам путем онлине понуда многих производа и услуга.

Интернет је главни извор информација у време када је конкуренција на туристичком тржишту велика. Ако путничке агенције и сектор туризма желе да буду успешни и да имају сталан развој у свом раду, морају се прилагодити овим променама. Ово је посебно важно за онлине туристичку понуду, јер потенцијални туристи и путници све више имају потребу за информацијама о туристичким дестинацијама које желе посетити.


Македонија има потенцијал за многе врсте туризма, али највечи интерес буди културни, верски, активни и сеоски туризам, онда постоји интересовање у нашој храни, наше винарије, као и интерес за посету наших највечих природних језера - Охридско, Преспанско и Дојранско Језеро. У новије време је све више наглашена потреба за развојем активног, алтернативног и авантуристичког туризма, а за то у Македонији постоје одличне услове - благе и стрмне планине, ски стазе, мирне и брзе реке, широке равнице ...ТУРИЗАМ У МАКЕДОНИЈИ

Македонски туризам је у протеклих десет година у сталном порасту и бележи пораст од око 140%. Туризам је промовисао земљу као занимљиву туристичку дестинацију на Балкану и изазвао интересовање за посету туриста из више земаља света.


Број туриста у Македонији се повечава из године у годину. Просечни годишњи раст туриста је 15%, док је само у априлу 2018. године порастао за 21,4% у односу на исти период прошле године. Код домачих туриста има раст за 10,8%, док је страних туриста раст за око 23%.


Ови подаци указују на то да је Македонија успоставила нови приступ туристичких активностима, у циљу максималног доприноса општем економском развоју земје. То не значи ништа друго, осим примену концепта економског планирања и профилирања конкурентног туристичког производа.


 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.