Куманово


Местоположба Куманова

Куманово се налази у Северноисточном региону Републике Македоније. Налази се у подножју Скопске Црне Горе, на Кумановском Пољу. Има врло добар географски положај у саобраћају. Око 1660. године насеље је имало око 600 кућа са слабо развијеном економијом. У XIX веку је успело да се одвоји од околних насеља и интензивирати њен напредак.


КУМАНОВО

Са изградњом пруге у његовој непосредној близини, ојачава свој доминантни положај у односу на околна насеља. Тако постаје атрактивно имиграционо место за околну популацију и показује израженији раст популације. На почетку XX века у Куманову живи око 15.000 становника. У послератном периоду, постоји перманентан раст становништва и достиже 70.000 становника у 2002. години.

Назив насеља потиче од ратоборног племена Кумани, које је 1094. године продрло у овај крај и неко време се задржало на овој територији. Предпоставља се да је Куманово основано у XII веку, у близини села Жеглигово како би се чувало прелаз између река Вардар и Јужна Морава. У турским документима се помиње 1519. године као село у саставу Нагоричке нахије.


КУМАНОВО

Слику Куманова чине више културних, образовних, административних и других објеката. Данас је то град са развијеним активностима из секундарног и терцијарног сектора. Индустрија има водећу позицију (прерада метала, текстил, обућа, кожа, храна, дуван), затим пољопривреда и трговина. Куманово има три контактне гравитационе зоне утицаја: према Кривој Паланци, Кратову и Свети Николе.

Туристички локалитети и атракције у Куманову

Пелинце

У непосредној близини Куманова се налази Меморијални центар АСНОМ, културно- историјски и спортско-рекреативни центар у селу Пелинце, посвећен Првом заседању АСНОМ-а 2. августа 1944. године у манастиру Св. Прохор Пчињски. Комплекс је поред реке Пиња у Пелинцу, у општини Старо Нагоричане, два километра од историјског манастира Св. Прохор Пчињски. Отворен је 2. августа 2004. године поводом 60. годишњице Првог заседања АСНОМ-а. Комплекс укључује игралишта, ресторан, амфитеатар за представе и Музеј АСНОМ-а, у који су пренесене спомен- плоче са заседања из историјског манастира. Монументални мозаик "Македонија" од 140 квадратних метара налази се на фасади музеја. У музеју је копија собе из манастира Св. Прохор Пчињски, у коме је одржано прво заседање АСНОМ-а. Постоји и спомен соба у којој су изложени документи из стварања македонске државе.


КУМАНОВО

Кокино

Чак и хиљадама година, становници ових подручја су посматрали небеска тела. Докази за ово је мегалитска опсерваторија Кокино, која потиче из 1800. године, п.н.е. из раног бронзаног доба и налази се на планинском врху познатом као Татикев Камен. Овде су праисторијски становници изводили древне ритуале и обреде. На овом месту су праћени циклуси Сунца и Месеца и мерило се време. Опсерваторија Кокино се налази на неовулканском брду, чије стене су створене очвршћавањем лаве, која је процурила из вулканског кратера. Управо пукотине које су створене током времена биле су главни маркери који се користе за обележавање места излазећег Сунца и Месеца током периода равноданице и дугоденице, као и места њихових одступања.


Иако је откривена тек 2001. године, ова исконска опсерваторија је нашла своје заслужено место на листи најзначајнијих светских старих запажања НАСА, која је поставила Кокино на високом 4. месту. Сматра се да су старешине и лидери племена имали повлашћени положај за посматрање неба. Довољно је да седнете на неки од престола, урезаних у стенама на којима су седели ове старешине и лидери и да дочекате први сунчев зрак који ће вас озрачити у зору, па да осетите и ви да сте повезани са старим боговима у које су веровали људи.КУМАНОВО

Више информација о општини и региону на званичном сајту.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.