Смедеревка и Жилавка

Водећа сорта за производњу белих вина у Македонијји је смедеревка. Ова сорта је једна од најстаријих на Балкану, а у македонском виногорју је најраспрострањенија у Повардарју. Смедеревка сазрева касно, почетком октобра и њена одлика је велики принос, Будући да је осетљива на ниске температуре треба да се узгаја на топлим виногорјима са плодном и дубоком земљом. Грожђе има танану, прозирну и чврсту љушпу зеленкасто-жуте боје, сочна је и има пријатан укус.

Вино које се добија од смедеревке карактерише хармонични укус и фини вински мирис, свеже, питко и прилично слатко. Смедеревка је трпезно бело вино и пожељно је да се пије расхлађено на 8-10°С, уз лака предјела, бело месо, сир, рибу и зелене сезонске салате. У летњим данима, у Македонији, смедеревка се најчешће меша са минералном водом, при чему се добија освежавајући шприцер.

 

 

Жилавка је сорта која је заступљена у Велешком, Овчепољском и Тиквешком виногорју. Она сазрева касно, у топлим виногорјима, на слабој, каменитој и сувој земљи. Грожђе ове осетљиве сорте има љушпу карактеристично танку, прозирну и одликује се зелено- жутом бојом. Грожђе је сочно и слатко, садржи предивну свежину комбиновану са укусом и мирисом воћа и даје бела вина врхунског квалитета.

Вино које се добија од жилавке садржи ароме карактеристичне за ту сорту. Ово суво бело вино има пуно тело и служи се на температури од 0 до 12 степени. Комбинује се са морском храном, тестенинама, белим месом, сиром и предјелима чија су основа сиреви, али и са десертима.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.