Салате

Број сунчаних дана у Македонији понекад достиже чак 280 дана у години. То је само један показатељ о погодности климе која омогућава успешно узгајање различитих врста поврћа.

Најкарактеристичнији за ово поднебље, без сумње су парадајз и паприка. Парадајз је крупан, сочан и свеж, примамљује и изгледом и сочним укусом. Аутохтона врста парадајза на територији Македоније је јабучар. Паприке се срећу као различите врсте – зелене, жуте и црвене, слатке или љуте. Јаду се свеже, а осим што се користе у салатама, могу да се пеку на роштиљу и да се користе и за кисељење. Љута паприка је незамењива у припреми пикантних јела.

По пијачним тезгама, на сваком кораку можете да нађете огроман избор свежег поврћа за вашу трпезу. Такође, огроман је и избор салата у којима можете да комбинујете поврће. То представља рај пособно за оне који воде бригу о здравој исхрани.

 

 
 

Традиционална македонска салата се припрема у комбинацији свежег парадајза, краставца, црног лука, печених паприка и першуна. Најкарактеристичније салате у македонској кухињи су шопска и егејска салата, таратур, као и зелена салата.

Да бисте постали део традиционалног начина исхране, главно искуство које морате да доживите у Македонији је стари обичај мезелука. То практикују прави уживаоци, који пре него пређу на главно јело, попију чашу хладне ракије. Она се пије паралелно са консумирањем салате, а чак и да нисте љубитељ алкохолних пића, пожелећете да бар једном пробате шта је то тако посебно у овој чаробној традицији која је наслеђена аманетом од предака.

 

 

 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.