Ракија

 

Ракија представља неизоставни део македонске трпезе, уз лепу салату, добар разговор и добро друштво, ракија греје душу, отвара апетит и зближава људе.

Древни обичај је да се у свакој кући гост дочека чашицом ракије и мезелуком. Она се традиционално служи у чоканчићима. Уколико се пије умерено, може да буде и повољна за очување здравља. Нису је случајно наши предци назвали „народним леком“.

У Македонији постоји вековна традиција брижног узгајања винове лозе и печења ракије. Најчшћа је лозова ракија, која се производи са јачином између 40 и 60 процената алкохола. Лозова ракија може да буде бела или жута. Град Кавадарци се сматра престоницом грожђа и лозове ракије.

У одређеним крајевима Македоније пособено је популарна и шљивовица. Са сваким њеним гутљајем се осећа мирис и укус шљиве, а неки људи знају да кажу да ова ракија подмлађује.

Један од најпознатијих македонских брендова је популарна струмичка мастика, то је ракија која је зачињена анасоном. Најлепша је у струмичком региону, где има традицију дужу од три века. Ова мастика је најпознатија на балканским просторима, а посебан квалитет је резултат тога што је прављена једино од природних сировина.

 

 

Македонски народ традиционално производи ракију и у домаћим условима. Процес није превише сложен, али је зато потребно велико искуство, време и много пажљивости. Било би дивно уколико до вас стигне нека одстајала, ракија која је чувана у бурадима од храста или дуда. Она добија специфично златну боју и има пун и богат укус.

Македонске ракије су добијале признања и награде на иностраним сајмовима и прихватане су добро од свакога ко их је бар једном пробао. Избор је огроман – остаје ваша жеља и тренутно расположење да видите за коју ћете се одлучити и с којим ћете је јелом послужити. Треба само да знате да све док не пробате домаћу, македонску ракију, не можете лепо да упознате ову земљу.

 

 

 

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.