Специјалитет од меса

 

Све док не дођете у Македонију и не пробате македонско – нећете знати какав је прави укус јагњећег меса. Сочно и неодољиво, примамљиво и изгледом и укусом, а многи знају да вам кажу како „се топи“ у устима од те свежине.

Када се мисли на главно јело на македонској трпези, најчешће се мисли на неки специјалитет од меса, прецизније на јагњеће месо. Његов специфични укус и врхунски квалитет између осталог су резултат чистих и богатих пашњака.

Скоро свака кућа у Македонији има свој посебан рецепт за савршено печено јагње, припрема не мора увек да буде компликована да би се добио укусан ручак. Обично се припрема тако што се месо засече по површини и потом се та места пуне комадићима лука и гранчицама рузмарина – месо се гарнира са кромпиром, тиквом и црним луком или другим поврћем.

О традицији употребе јагњећег меса говори и чињеница што се најчешће припрема за празнике или на излетима у природи. Свечана трпеза на једном од највећих хришћанских празника, Ускрсу, је неминовно обогаћена јагњећим месом, због тога јер је јагње важан симбол питомости, непорочности и чистоће.


 

 

 

Осим уобичајеног начина припреме јагњећег меса, постоји и стари дебарски рецепт, где се месо сервира са сувим шљивама.

Јагњеће месо се сервира са тежим винима, као што су: вранац, прокупац или кратошија.

Македонску традиционалну трпезу за време ручка обогаћују и јела са свињским и телећим месом, као и чувене пуњене паприке, пуњене тиквице и сарма, јела која се спремају са млевеним месом и комбинују се са поврћем.

Треба само једном да седнете на ручак у Македонији, да би схватили због чега је ова трпеза једна од најчувенијих у Европи.

 

 

 

 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.