Сир

 

Македонија обилује еколошки чистим пашњацима, а баш та специфична флора на пашњацима је оно што даје посебен укус и арому сиревима и качкаваљима који се производе на овој територији.

Сиреви вековима представљају важан део традиционалне исхране у Македонији. Бели сир је, сличан фети, а може да се спрема од овчијег, козијег или крављег млека, а неретко се припрема и од мешаног овчијег и крављег млека. Што се тиче качкаваља, најпознатији је онај који се производи на Галичнику и Лазаропољу.

По својој уникатност издвајају се сиреви из три региона – Мариова, Берова и Галичника. Ови сиреви представљају реткост и национално обележје Македоније. Њихов квалитет потиче и резултат је природног амбијента и здраве животне средине у којој се производи.

 

 

Мариовски бијени сир, малешевски млечни специјалитети и галички овчији сир су неизбежан део македонске трпезе и никога нису оставили равнодушним. Они се одликују специфичним и врхунским укусом, и посебном аромом. Њих знају да припреме само квалификовани мајстори, који чувају вековни рецепт за још увек непревазиђен начин припремања сира.

Када пробате сиреве и качкаваље – осетићете укус планине и вечитог зеленила, али и традиције, исцрпности и тајне искусних мајстора која се преноси с колена на колено.

 

 

 


 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.