Посна јела

 

Људи који се придржавају традиције још увек прослављају одређене дане у години, тада отварају врата својих кућа за ближу фамилију и за најбоље пријатеље. То су дани кућне славе. Велики део слава су посне, па у том случају и трпеза треба да садржи посна јела без меса.

Једно од најпознатијих посних јала у Македонији, али и уопште једно од најмаркантнијих гастрономских достигнућа, је традиционални специјалитет – тавче гравче. Припрема се од свежег македонског пасуља, тражи велику пажњу и умешност при припреми, а севира се у земљаној посуди која предивно зачињеном укусу даје још једну посебну димензију.

 
 

 

Незаменљиво посно јело је и сарма која представља обележје македонске кухиње. Припрема се од киселог купуса, чији се листови одвајају на мале комаде, а потом се у њих ставља мешавина пиринча и неколико зачина и мирођија. Све се то увија да би се добила специфична форма овог укусног јела које је најкарактеристичније у зимском периоду. Када осетите укус сармице, нећете пожелети да их оставите – једноставно се топе у устима. Свакако, уколико не постите, можете да пробате и сарме пуњене млевеним месом.

Посне пуњеме паприке, које се припремају од тзв. бабура, су још један специјалитет ове кухиње.

Уколико сте вегетаријанац, македонска посна трпеза ће постати празник за ваша непца, али и ако нисте вегетаријанац и ако сте позвани на нечију посну славу – не брините, нећете зажалити, будући да поред толиког избора укусних посних јала, сигурно нећете остати гладни.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.