Коледе / Василица (Старо Нова Година) 6 Јан / 14 Јан

По старом Јулијанском календару Василица је исто што и Нова година по Грегоријанском, али се прославља 13. јануара. Вевчанци прослављају Василицу обиљем хране, вина и музике, као и са незаобилазним, аутентичним, ритуалним Вевчанским карневалом.

Карневал има специфичне, особине по којима се разликује од осталих у свету, пре свега због своје архаичности, тајанствености и импровизације. Опстао је више од 1400 година и обилује са паганским ритуалима који су измешани са савременим обичајима. Учесници карневала немају ограничења по узрасту, а за време дефилеа масака, сви учесници имају потпуну слободу да преокрену свет наопако и преко израза своје креативности да упуте критику и да исмевају више аспекта свакодневног друштвеног живота.

 

 

Старији василичари обавезно треба да испију црвено вино, а у празничним тренуцима није срамота чак и ако се мало претера са пићем. Карневал завршава василичарским колом и паљењем масака у центру Вевчана, будући да се верује да ће се на тај начин уништити зло заувек. Све што вам треба је воља за весељем, мало креативности и шминке како би сте се упутили тесним каменим сокацима Вевчана и да постанете део магије чувеног карневала. Ту вам је дозвољено на трен да изађете из сопствене коже и да будете неко други.

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.