Кожуф

Најновији ски-центар у Македонији, који је један од најелитнијих у југоисточној Европи, налази се на планини Кожуф. Центар заузема површину од 2000 хектара, опремљен је најсавременије и нуди одличне услове за скијање са пространим скијашким теренима без шума. Планински масив Кожуф се простире на јужној граници Македоније, па је због близине са Егејским морем клима контитнентално-медитеранска због чега је идеална сваког дана у години. Ако навратите у топлијим данима, тада ћете се надисати чистог ваздуха у којем се осећа недалеко море, уживаћете у природним лепотама и ресурсима. Кожуф је идеален за планински бициклизам, јахање коња, параглајдерство, пешачење, лов и риболов, као и за кајак на реци Точинца.

Планина је питома и има огромну резерву игличастих шума белог и црног бора, јела и смрека. У нижим пределима можете уживати у широколисним буковим и храстовим шумама, а пут ће вам пресецати предивне планинске реке. Кожуф краси и специфично дрво, које се у Македонији среће једино поред Црне реке и баш на овом месту- дрво које је у народу познато као „голи човек“ (Arbutus andrachne), које нема кору и има способност промене боје стабла. На Кожуфу постоје и два извора минералних вода.

Највиши појас има субалпске пашњаке, а у околним трлима можете да пробате природне и еколошке млечне производе од козјег и овчијег млека. Највећу мистерију Кожуфа представља велико налазиште талијумових минерала на свету – рудник Алшар. Налази се на четрдесетак километара од Кавадараца и обухвата источне падине Кожуфа, а на истоку је ограничен западним странама планине. Предео Алшара је значајан флористички локалитет, на којем се налазе ендемске врсте алшарске и арсенске љубичице.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.