Св.Јован Богослов

СВ.ЈОВАН БОГОСЛОВ, КАНЕО (1280)

Ова средњевековна црква позната је по називу некадашњег рибарског насеља Канео, што на латинском значи „ Сјаји“ један од најфотографисаних охридских симбола.

Са иконографског аспекта ова црква обезбеђује велики број информација за историјат средњевековног сликарства у Македонији, повезујући се са традицијама уметности Комнена.

Манастир св.Јован Богослов је изграђен  и фрескоживописан у тринестом веку а ктитор цркве и фресака нису познати. Фреске  сачуване у куполи и у олтарном простору  прилично су оштећене, због тога црква дужи период између 12 и 13 века  била је делимично разрушена и напуштена. У новијој историји на овој цркви констатиране су више обнова и дограђивања за да у 1889 години се постави нови дрвени иконостас и  пресликавају се одређени делови старог живописа.

Првобитни изглед цркве Св.Јован Канео, један од симбола древног Охрида, враћен је после конзерваторских радова у 1963 и 1964 години и биле су откривене фреске у куполи. Постоје само одређени делови фресака из 13 века у куполи и апсиди, односно прекрасна два анђела из „ Причешће апостола“ који се у царској одори што је велика реткост у живописању.

 

Kaneo

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.