Мајка Тереза

У центру Скопља, 2009. године у сусрет прослави 100-годишњице њеног рођења, подигнута је спомен-кућа Мајке Терезе. Обележје је изграђено у част живота и дела ове хуманисткиње и добитнице Нобелове награде за мир. На истој локацији раније се налазила католичка црква „Пресвето срце Исусово“, која је била уништена у земљотресу 1963. године и у којој Агнеса Гонџа Бојаџиу била крштена.

У склопу данашњег објекта се налази изложбени простор, капела и амфитеатар.

Међу изложеним документима се издваја њена крштеница која је била издата баш у цркви „Пресвето срце Исусово“ 1928. године, њен сари, ручно написан молитвеник, бројаница и крст, као и део награда које је добила Мајка Тереза. Унутрашњост изложбеног простора је обогаћен аутентичним намештајем да би се доловио амбијент градских кућа у Македонији с почетка 20. века, када је на овим просторима живела Гонџа Бојаџиу. Изнад изложбеног простора се налази капела где се одржавају мисе. Подрумски део представља мултимедијални простор у којем се често одржавају промоције, пројекције, едукативни пројекти и изложбе повезане са животом и делом Мајке Терезе или са хуманитарним радом људи из целог света.

Испред спомен-куће ће вас дочекати монументална скулптура једне од највећих хуманитарки на свету, једине добитнице Нобелове награде рођене у Македонији, а амбијент у који ћете ући ће вас с правом подсетити на њене речи: „Хајде да се увек међусобно дочекујемо с осмехом, јер осмех је почетак љубави.“
 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.