Дали сте знали да је Мајка Тереза рођена у Скопљу

Дали сте знали да је Мајка Тереза рођена у Скопљу?

 

Рођена као Агнес Гонџа Бојаџиу 26 августа 1910 године, у Скопљу, Македонија, у бившој Југославији, она је била најмлађе од три детета. Њена породица била је албанског порекла.

 

 

На узрасту од двадесет година она је схватила да то што највише од све воли да ради је да помаже сиромашнима. Она је одлучила да се обучи за мисионерски посао и отишла је у Индију на двадесет-годишњем узрасту да се прикључи реду Сестара из Лорето, ирска заједница сестара са мисијом у Калкути. 1928 године она је дала иницијалне завете као милосрдна сестра. Започела је разне пројекте за рехабилитирање житеља у сиромашним квартовима, домовима за децу, домовима за умирање, клиникама и колонијама за лепрозне, итд. Данас Мисионери милосрђа распрострањени су широм света и обавезани су хуманитарном послу за велики број земаља у Африци, Азији и Јужној Америци.

Дело Мајке Терезе је светски признато и она је добитник бројних награда, од којих је најпрестижнија Нобелова награда за мир 1979 године; 1971 године она је добила Награду за мир Папе Јована XXIII; награду Бахрата Ратна и многе друге. Мајка Тереза је умрла 5 септембра, 1997 године..

.

Спомен кућа Мајке Терезе

Жеља да се ода поштовање једној од најпознатијих личности и добитнику Нобелове награде из Македоније остварена је 30 јануара 2009 године, отварањем Спомен куће посвећеној Мајци Терези.

Спомен кућа Мајци Терези је непрофитабилна организација финансирана од стране Владе Републике Македоније.

Локација музеја није случајно изабрана. Другим речима, тачно на овом истом месту налази се стара католичка црква „ Пресветло Исусово Срце“. То је место где  је Гонџа Бојаџиу била крштена, само један дан после њеног рођења, 27 августа 1910 године, и где је она нашла свој унутрашњи мир после смрти њеног оца.

Ово место има велику важност и утицај на развој карактера младе Гонџе и на њену жељу да помогне сиромашнима. Још као дете она је певала у Католичком црквеном хору и учествовала у добротворним организацијама. Некако ова локација сама по себи представља симболични мост који повезује малу Гонџу са једном од највећих хуманитараца у свету, Мајком Терезом.

 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.