Струга


Като Струга няма друга

Струга е град в югозападната част на Република Македония и център на Община Струга. Намира се на равнината на Стружкото поле на двата бряга на река Черни Дрин и на северния бряг на Охридско Езеро. Античното име на града е Енхалон, което на древногръцки означава змиорка и по това време градът бил малко селище. По-късно селището получава името Струга.

Името на Струга

Името на Струга произлиза от чиста и характерна славянска дума. Народът на Стружко и Охридско дава две свои обяснения за произхода на това име. Според първото народно тълкуване името Струга идва от отвореното географско положение на града: място, където непрекъснато стружи (духа) вятър.

Второто е съвсем различно: Отдавна някога македонските славяни (Бърсяци и Мияци) в Стружко са се занимавали с животновъдство и в точно определено време докарвали многобройните овце на стриг (стригане вълна) в близост до изтичането (Устата) на Черни Дрин от Охридското езеро. Въпреки това, това може много по-логично да се свърже с преминаване през ограда, за доене овце, наречена струга (страга, стронга). Някои автори твърдят, че градът е наречен така заради това, че Черни Дрин преминава през даляните (турски дума за място обградена с тръстика и други материали за лов на змиорки и риби изобщо). Може би най-близо до истината е обяснението, че Струга означава речен ръкав, приток, и на място с риболовни приспособления.


СТРУГА

Историята на града

За първи път под славянското име Струга, градът се споменава в документ от XI век. Струга е старо селище, произхождащо от неолита. В антично време Струга много печелила, тъй като е била на Виа Егнация, свързваща източната и западната Римска империя. Археологическите находки и откритите писмени паметници казват, че животът тук датира от праисторията. Първото неолитно селище е регистрирано около 3000 г. пр.н.е. Заобиколена с планински ландшафти на запад се намира Ябланица, на североизток Караорман и на югоизток Галичица, както и отвореността на Стружкото поле, обуславя по-ниски годишни температури.

Климатични условия

Максималните температури на въздуха през месеците юли и август могат да варират от 28° C до 33° C. През летния сезон, т.е. през месеците юли и август, температурата на водата може да достигне до 26,4° С. Средният брой дни с лятна температура на въздуха над 25° C и повърхностната част на водата на езерото при 20° C е 73-78 дни, като най-висок е интензитетът през юли и август. През зимния период на годината средните месечни температури са над нулата. В планинските райони над 1600 метра над морското равнище температурите по-ниски от 0 градуса започват от декември до края на март.


СТРУГА

Географско разположение

Географското разположение на Струга, откритостта на Стружката котловина, планините около града, както и близостта до езерото позволяват в Струга да духа вятър от всички страни. Ветровете са разделени на постоянни и местни. Към постоянните ветрове са ветровете, които идват от юг и север. Ветровете от север обикновено идват по долината на река Черни Дрин и носят свежест, те са през цялата година, но най-вече през зимата. Южният вятър обикновено духа през март и април, а по-рядко през май. Южният вятър е подходящ за лов на змиорки, уклейки и бабушки. Местните ветрове са продукт на неравномерното затопляне на брега и езерната вода. Характерният вятър за Охридското езеро е вятъра Стърмец. Той идва от околните планини и затова е студен, духа цяла нощ, до изгрев с тих вятър и пълна сила.

Кеят на Черни Дрин

Идеален за спокойна разходка и удоволствие в красива гледка край самата вода, кейовете на Черни Дрин имат пейки и сенки и са свързани с три моста. Кеят на източната страна от изтичането на реката от езерото се нарича "Сергей Есенин" и се намира до входа на градския плаж. На този кей, освен на Есенин, има и бюсти на Адам Мицкевич и Ацо Шопов. Водата от Охридското езеро изтича през река Черни Дрим, която минава през центъра на града, през Стружкото поле и клисурата, продължава през Албания и се влива в Адриатическо море. Изтичането на водата край хотел Дрим е специална атракция за всеки посетител на Струга.


СТРУГА

Църква Св. Георги (1835)

Св. Георги е градска Катедрална църква в центъра на Струга. Тя е построена върху основите на много по-стара църква от XVI век. Съдържа стенописи от края на XIX век, но истинското съкровище е малката галерия от икони от XIII век до XIX век, включувайки известната икона на Св. Георги, нарисувана през 1267 година. Дългият надпис на задната част на иконата означава "Струга Охридска".


СТРУГА

Национален музей д-р Никола Незлобински

Националният музей в Струга е основан през 1928 г. от д-р Никола Незлобински, руски емигрант, дошъл в Струга след руската революция през 20-те години от миналия век. В началото е открит природонаучен отдел, с постоянна зоологическа колекция, съставена от личната му колекция, която днес е обогатена с разнообразни насекоми, птици, риби и животни от Охридско-Преспанския регион. Незлобински и неговите сътрудници препарирали стотици насекоми, птици и животни, живеещи в мочурищата край Струга. По-късно през 1961 г. в музея е създаден археологически отдел, в който се помещава богата колекция от предмети от праисторическо време до Средновековието. През 1974 г. е създадена художествената галерия Вангел Коджоман, известен художник от Струга, с постоянна художествена изложба. Музеят извършва изследвания и събиране на материали в областта на историята, археологията, етнологията, ботаниката и зоологията.


СТРУГА

Мемориална къща на братя Миладинови

Мемориалната къща на братята Димитър и Константин Миладинови се намира в центъра на Струга. Реставрирана е върху основите на старата къща на Миладинови. Тя съдържа материали от живота и произведенията на тези известни македонски възрожденци, носители на Златния венец на поезията. В чест на техните поетични постижения и колекции на народни песни и съчинения, публикувани в известното дело Сборник на народни песни, днес се провежда известната поетична манифестация Стружки вечери на поезията. Манифестацията традиционно започва с незабравимата поема Тъга за юг от Константин Миладинов, написана по време на пребиваването му в Москва.


СТРУГА

Калища

Пет километра югозападно от Струга, на брега на езерото е селото, известно със старите църкви и манастири и рибни специалитети. В Калища, на самия бряг на Охридското езеро, в естествена скална атмосфера се намира манастира Рождество на пресвета Богородица, сред народа, известен като Калищки манастир. В рамките на комплекса влизат една пещерна и една нова църква, посветени на Рождество на Пресвета Богородица, църквата, посветена на светите апостоли Петър и Павел и пещерната църква, посветена на Св. Атанасий. Новата църква е възстановена през 1977 г., а основите датират от XIII век. В манастира има монашество и активен монашески живот.


СТРУГА

СТРУГА

СТРУГА

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.