Куманово


Местоположение на Куманово

Куманово се намира в Североизточния регион на Република Македония. Разположен е в подножието на Скопска Черна Гора, в Кумановското Поле. Има много добра пътно-географска позиция. Около 1660 г. селището наброявало около 600 къщи и се характеризирало с лошо развита икономика. През XIX век успява да се отдели от околните селища и интензивно да напредва.


КУМАНОВО

С изграждането на железопътната линия в непосредствена близост, укрепва господстващото си положение по отношение на околните селища. По този начин се превръща в привлекателно имиграционно място за населението, което живее в района, и показва по-изразено нарастване на населението. В началото на ХХ век в Куманово живеят около 15 000 жители. В следвоенния период има постоянно увеличение на населението и през 2002 г. то достига до 70 000 жители.

Името на селището произхожда от войнственото племе Кумани, което през 1094 г. навлиза в този район и остава известно време на тази територия. Предполага се, че Куманово е основано през ХII век, близо до село Жеглигово, за да се предпази прохода между реките Вардар и Южна Морава. През 1519 г. в турските документи са споменава като село в състава на Нагоричка нахия.


КУМАНОВО

Обликът на Куманово се състои от повече културни, образователни, административни и други обекти. Днес той е град с развити дейности от второстепенния и третостепенния сектор. Промишлеността има водеща позиция (металообработваща, текстилна, обувно-кожарска, хранителна, тютюнева), след това са селското стопанство и търговията. Куманово разполага с три контактни гравитационни зони на влияние: към Крива Паланка (да се свърже), Кратово (да се свърже) и Свети Николе (да се свърже).

Туристически обекти и атракции в Куманово

Пелинце

В непосредствена близост до Куманово се намира Мемориалният център АСНОМ, културно-исторически и спортно-рекреативен център в село Пелинце, посветен на Първото заседание на АСНОМ, проведено на 2 авгyст 1944 г. в манастира Св. Прохор Пчински. Комплексът се намира до река Пчиня в Пелинце, в община Старо Нагоричане, на два километра от историческия манастир Св. Прохор Пчински. Той бе открит на 2 август 2004 г. по повод 60-тата годишнина от Първото заседание на АСНОМ. Комплексът обхваща игрище, ресторант, амфитеатър за прояви и музей на АСНОМ, в който са прехвърлени мемориалните плочи от Заседанието, които са пренесени от историческия манастир. На фасадата на музея се намира монументалната мозайка "Македония" от 140 квадратни метра. В музея има копие от стаята от манастира Св. Прохор Пчински, в която се проведе Първото заседание на АСНОМ. До нея се намира и мемориалната стая, в който са изложени документи от създаването на македонската държава.


КУМАНОВО

Кокино

Още преди хиляди години жителите на тези райони наблюдавали небесните тела. Доказателство за това е мегалитната обсерватория Кокино, датираща от 1800 г., пр. н.е. от ранната бронзова епоха, а се намира на планински връх, известен като Татичев камък. Тук праисторическите жители изпълнявали древните ритуали и обреди. Тук се следели циклите на Слънцето и Луната и се измервало времето. Обсерваторията Кокино се намира на нео-вулканичен хълм, чиито скали са създадени чрез втвърдяване на лавата, изтекла от вулканичен кратер. Точно прорезите, които са били създадени през времето са основни маркери, с които са се обозначавали местата на изгрева на Слънцето и Луната в периодите на равноденствие и слънцестоене, както и местата на техните отклонения.


Въпреки че е открита едва през 2001 г., тази изконна обсерватория намери своето заслужено място в списъка на най-значимите стари опсервации в света от НАСА, която класира Кокино на високото 4. място. Смята се, че старейшините и лидерите на племето имали привилегировано положение за наблюдение на небето. Достатъчно е да седнете на някой от престолите издълбани в скалите, на които седели тези старейшини и лидери и да посрещнете първия слънчев лъч, който ще ви озари при изгрев, така че да се почувствате и вие свързани със старите божества, в които вярвал народа.


КУМАНОВО

Повече информация за общината и региона на официалните сайтове.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.