Гостивар


Гостивар – "Градът на гостите"

Гостивар е град в Горни полог в западна Македония, разположен на надморска височина 510 метра. Близо до града, в село Вруток (на 5 км югозападно от Гостивар) се намира изворът на най-голямата македонска река Вардар.

Местоположение на Гостивар

В близост до Гостивар се намира най-големият македонски национален парк Маврово. Гостивар е на 67 километра от Скопие, а съседните му градове са Кичево на 46 километра на юг и Тетово на 27 километра на север. Той е център на едноименната община, която обхваща площ от около 650 км2. Представлява административна, политическа, бизнес и културна среда за около осемдесет хиляди жители. Типична мултикултурна среда, в която живеят почти всички националности в Македония. С доброто разположение на града, днес в него се развива търговия, промишленост и икономика.


ГОСТИВАР

Легенда за Гостивар!

Съществува една легенда за града, за произхода на името на града. През Средновековието градът бил много посещаван от гости от всички страни, а през летните дни традиционно всяка година се провеждал голям търговски събор (панаир). Подобна традиция продължава и през Османската империя. Поради голямата посещаемост на населеното място от хора от други части, турците сред тях на турски, често казвали "гостивар" (има гости). Тогава в града имало много гостилници, така че се предполага, че "гостоприемният град" – "градът на гостите" станал - Гостивар. Вълкашин построява "градове" (крепости) за всичките си деца. Тогава градът е бил място на манастирите на Суха гора. Монасите често посещавали чифлиците, където били добре гощавани. Легендата казва, че по "гощавката" и селището е наречено Гостивар.

Културно-исторически забележителности

Пресвета Богородица е главна и катедрална църква в Гостивар, разположена на самия площад. Построяването на църквата Пресвета Богородица започва през 1924 г. и нейното освещаване се осъществява през 1929 г. През 2003 г. на църквата е направена по-голяма реставрация.


ГОСТИВАР

Часовниковата кула е една от най-известните и разпознаваеми сгради в града. Чрез няколко часовника, вградени в Часовниковата кула, тя все още е в експлоатация и показва точното време. Часовниковата кула е една от трите културно-исторически забележителности и се намира и на общинските герб и флаг.

Къщата на Даут Болетини или така наречената къща "Бейова къща" е обявена за паметник на културата. Тя е уникален пример за автентичната стара градска архитектура на XVIII век и е една от най-значимите културно-исторически забележителности на града. Също така, къщата на Ахмет Чако е рядък пример за архитектура от османския период, обект на културното наследство на Македония.


Повече информация за османските паметници в Гостивар можете да намерите в Ръководство на Османски паметници. Най-важното място за културните мероприятия в града е Домът на културата АСНОМ. През тази година в този културен дом се провеждат най-важните културни и художествени събития. Библиотеката "Вук Караджич" се намира точно зад Културния дом АСНОМ. Тя притежава над 8000 заглавия или над 80 000 книги.


ГОСТИВАР

Туристическа атракция в околностите на Гостивар

На ръба на котловината Полог се намира село Вруток. Известно е по извора на Вардар, едноименната водноелектрическа централа и специализираните рибни ресторанти с калифорнийска пъстърва. Като туристическа атракция, представлява модерно селско селище с огромен потенциал за екотуризъм. Точно до селото е изворът на най-голямата македонска река Вардар (388 км). Други данни също са запазени и в записите на Мехмед паша. Тук се казва, че през 1608 г. се споменават воденици. Името Вруток е получено по самия извор на Вардар. Ислямските обекти са Джамия, Бектеши Теке и Шелериско теке. В рибните басейни на Вруток за първи път е създадена Златната пъстърва, а по-късно и Сребърната, за всички гастрономи, които посещават тази туристическа атракция.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.