Ски и сноуборд


Каране на ски и сноуборд

Карането на ски в Република Македония е популярен спорт, който се ползва както от местното население, така и от чуждестранни туристи. Македония предлага добри климатични условия за този спорт. Алпийските и скандинавските ски е главно събитие, организирано за популяризиране на красотата на македонските планини.


КАРАНЕ НА СКИ И СНОУБОРД

Ски събития в Македония

Има две традиционни събития, организирани от македонски ски деятели. Мавровският мемориален турнир и Международния турнир по алпийски ски дисциплини, познато също като Шарска планинска купа, са двете най-популярни събития в Македония, които организират местната общност Бистра и съответно Попова шапка. Ски и сноуборд са спортове, които са много популярни в Македония. Можете да карате ски и да карате сноуборд на няколко места като Маврово, Шар Планина, Кожуф, Пелистер и Крушево.


КАРАНЕ НА СКИ И СНОУБОРД

Ски и сноуборд центрове

Популярни ски центрове в Македония са Маврово, Попова Шапка, Крушево и Пелистер, а македонските туристически агенции вече имат пакети за еднодневни и многодневни посещения на дестинация, която включва каране на ски или сноуборд.


КАРАНЕ НА СКИ И СНОУБОРД

Ски център Заре Лазаревски – Маврово

Маврово е известно с един от най-красивите ски центрове в Македония - ски центъра "Заре Лазаревски", разположен на склоновете на планината Бистра. Великолепното Мавровско езеро, заобиколено от високи и красиви планини, предлага чудесни възможности за туристите, които решават да прекарат зимната ваканция тук. Това, което има ски центърът и услугите, които получавате тук са следните:

 • Единадесет ски лифтове и три кабинкови лифтове с обща дължина 5 700 метра и капацитет от 11 100 пътници на час.
 • Възможност за каране ски на височина от 1 255 до 1860 метра над морското равнище
 • Професионална подготовка на пътеките с 6 ратраци
 • Дължина на ски пистите под кабинковите лифтове 5000 метра и дължина на ски -лифтовете от 10 000 метра.
 • Осветени и озвучени писти – нощно каране на ски от 19 часа до 24 часа
 • Кафе-барове (мандри) по ски-пистите на планината Бистра
 • Ски патрул, линейка - снегомобил и други снегомобили, машина за изкуствен сняг
 • Средна снежна покривка - 70 см.
 • Ски сезонът може да започне през ноември и да приключи най-късно до април
 • Ски училище, където работят най-добрите ски инструктори

Алпийска ски дисциплина:

- Алпийски ски маршрути: Писти за начинаещи, Писти за напреднали скиори, Пътеки за състезатели по алпийски ски дисциплини.


КАРАНЕ НА СКИ И СНОУБОРД

Други видове каране на ски:

Ски центърът предлага отлични условия за фенове на сноуборд и много условия за каране на ски по различен начин като крос-кънтри ски-пистата "Спокойна долина" с дължина 7.5 километра или използване на пистата с дължина 30 километра, на която се провежда възпоменателен турнир в Маврово (свободен стил). Ски центърът организира и международни състезания по слалом и гигантски слалом, сноуборд и др.


КАРАНЕ НА СКИ И СНОУБОРД

Свободно каране на ски - Free ride skiing

На териториите на парка, особено на планините Бистра, Кораб и Кърчин съществуват идеални условия за свободно каране на ски, който е световен хит. Националният парк "Маврово" работи за осигуряване на идеални условия за туристите, които ще ползват тези писти в бъдеще и ги промотира на много важни изложения (в началото на 2011 г. бяха посетени международни изложения за туризъм в Берлин, Истанбул и Тел Авив). В момента в сътрудничество с Македонската асоциация на професионалните водачи в планина се подготвя тим от 10 местни професионални водачи, които ще обслужват туристите, които ще потърсят тези услуги.


КАРАНЕ НА СКИ И СНОУБОРД

СКИ ПОД НАЕМ

Наемането на ски оборудване се извършва на паркинга близо до ски центъра, както и в самия ски център.

Ски сезони:

 • Начало на сезона - 15 ноември
 • Силен сезон от 25 декември до 31 януари
 • Сезон 01 февруари до 01 април в зависимост от снежната покривка

Ски в Крушево

Крушево е известен зимен туристически център в Македония. Предимството му е, че зимният сезон продължава от ноември до края на март. Зимите са меки, слънчеви и доста снежни. Ски пистите на Бушова планина от двете страни са 1200 метра и 1400 метра. Любителите на зимни спортове използват ски писти недалеч от града. Ски пистите се намират в местността Станич, която е оборудвана със ски лифтове: двуместен ски лифт с капацитет 720 души на час; двуместен ски лифт 700 души на час; лифт с една седалка с капацитет 600 души на час. Ски клубовете от Крушево организират ски училища за начинаещи, като дават под наем цялостно ски оборудване. Има и терени за ски професионалисти, а това е пистата, която се намира под кабинковия лифт и пистите за ски бягане.


КАРАНЕ НА СКИ И СНОУБОРД

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.