Демир Хисар


Местоположение на Демир Хисар

Демир Хисар е селище на запад от равнината Пелагония, на главния път от Битоля до Кичево, т.е. новото пътно направление за Крушево. Започва да се развива от 1945 г. насам. От създаването му като градско селище се наблюдава непрекъснато нарастване на населението, което през 2002 г. възлиза на 2593 жители. В общината живеят 9 497 жители в 41 населени места. Днес Демир Хисар е урбанизирано селище от градски тип, което има всички условия на малко, приятно и подредено градче.


ДЕМИР ХИСАР

Поради богатството на планините около тази община с желязна руда, районът получава името Железник или Железнец, което се променя в зависимост от владетелите в различно време. Тази област се среща като Сидеро Кастрон, което от гръцки означава Желязна крепост. Демир Хисар е име, което турците дали на тази област, което означава Желязна крепост. Това е името, което носи и днес.

Църкви и манастири в Демир Хисар

На територията на тази община има 62 църкви и манастири. Според възрастта, съхранението, начинът на строеж, фреските и местоположението са открояват седем обекти, защитени от закона. Известни са манастира Св. Йован Предтеча (ХIV век), църквите Св. Йован Богослов и Св. Никола в Слепче (XIV век), манастира Св. Атанасие Александрийски (XIIV век) край село Журче, църквата Св. Атанасие в село Слоешница, манастира Св. Никола Топлички в село Слоешница (XIV век), църквата Св. Петка в село Жван (XVII век), църквата Влашки гробища (в развалини) в село Обденик и др. Според времевата класификация, най-чести са паметниците от средновековния и турския период.


ДЕМИР ХИСАР

Бабино

Бабино - село, в областта Железник, на няколко километра северозападно от град Демир Хисар, в югозападната част на Македония. Селото е най-известно с най-голямата частна библиотека в Македония, частната библиотека "Ал Би", собственост на Стево Степановски, която наброява над 20000 книги, поради която го посещават многобройни туристи.


Бабино се намира в централната част на бивша Община Сопотница, 18,5 км северозападно от Демир Хисар, а се намира от двете страни на Бабинска река, приток в изворния басейн на Черна река, в източната част от Плакенска планина. Намира се на 2 километра от пътя Кичево - Демир Хисар. Отдалечено е 45 км от Битоля и 35 км от Кичево, с които е свързано с асфалтов път. Това е хълмисто селце, разположено на 750 метра надморска височина. Климатът е умерен. Районът на селото е 9,9 км2


ДЕМИР ХИСАР

Селото се намира между трите хълма Павлов рид (911), Три синора (1.111) и Курати (1.017). [2]


В района на Бабино има много извори. По течението на Базерничка река, на почти всеки 100 метра има един извор, считано от Горни ливади, чак до устието на Черна река. Водата от изворите допълва реката и я използва и рибарника.


Повече информация за града и общината, на официалния сайт.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.