Кочани


КОЧАНИ – "градът на ориза"

Кочани е град в източната част на Република Македония с 28 330 жители, седалище на едноименната община. Градът се намира в Кочанското Поле и е известен с кочанския ориз и геотермалната вода.

Местоположение на Кочани

Град Кочани се намира на 120 километра от столицата Скопие. Заема северната част на Кочанската котловина и обхваща района от двете страни на Кочанска река. Градът е разположен южно по отношение на 2252-метровите Осоговски планини. На 8 километра на юг завършва плодородното Кочанско поле и започва планината Плачковица. Кочани се намира на 350 до 450 метра над морското равнище. В близост се намира известният зимен курорт Пониква, към който води асфалтов път в отлично състояние с дължина около 20 километра. През града минава магистралата М-5, която започва от Охрид, и през Битоля, Прилеп и Велес(70 километра) се свързва с Щип (30 километра).

Легенда за произхода на името на Кочани

Преди много време на гурбет в Китай бил човек на име Кочо. След много години той решава да се върне в родината си. Тъй като оризът в Китай бил основната храна, той решил да вземе и ориз със себе си, надявайки се, че тази селскостопанска култура ще успее в неговия край. При влизането в царството, където се намира родното му място, той срещал проблеми: оризът бил забранен за внос под всякаква форма. Той научил, че гъските, като търговски стоки не са забранени за внос. Купил гъски, нахранил ги с ориз. След влизането ги изчистил и извадил ориза от тях. По този начин Кочо пренесъл ориза от Китай, започнал да го произвежда, като дал нов отличителен белег и култура на този край. Според неговото име, мястото, където оризът започнал да се отглежда - получил името Кочани.


КОЧАНИ

Природни ресурси

Кочанската котловина е най-големият термален басейн на високотемпературни води на Балканския полуостров. В околностите на Кочани досега са направени 18 сондажни отвори, от които 14 сами се изливат. Водоносните хоризонти се срещат на дълбочина от 86 до 1096 м, с дебит от 2.2 до 350 л/сек и температура от 50 до 80о С. Термални извори се появяват при селата Долни Подлог и Баня, при което при Долни Подлог се използват два сондажни отвора, дълбоки 35 и 460 метра, с дебит от 300 л/сек и средна температура от 78о С. В село Баня има термални води, които сами се изливат с дебит 30 л/сек и температура 63о С.

Езера

Езерото Гратче е малко изкуствено езеро в непосредствена близост до Кочани, построено на Кочанска река през 1959 г. в подножието на Осоговските Планини. Край езерото има модерни туристически заведения и ресторанти. Разположено в изключително живописна клисура, Гратче е много популярен обект за развлекателен и излетен туризъм.

Планини

Пониква е един от най-известните зимни туристически центрове и уикенд-селища в Македония. Пониква се намира близо до Кочани, на надморска височина от 1.560 метра в район с гъста букова гора и разнообразна растителност в Осоговските Планини. Спортно-възстановителният център обхваща два ски-лифта, уикенд къщи, авто-кампови, бунгала, обекти за всекидневни доставки, многофункционални пространства, терени за спорт и отдих, заведения за хранене, сервиз и услуги за ски оборудване.


КОЧАНИ

Култура и история на град Кочани

Паметникът на Свободата в Кочани е строен между 1975 и 1977 г. Художествено-архитектурното решение е работа на Глигор Чемерски и Радован Радженович. Паметникът е напълно завършен и предаден през 1981 г. Изработен е в специфична форма на архитектурна пластика и модифицирана форма на отворена базилика. На мозаичен изглед от 335 м е коронясана и увековечена историческата борба на македонския народ за свобода от Илинденския период до Втората световна война. На паметника със специален пиетет са гравирани имената на загиналите бойци от Кочани и Кочанско. Освен историческата и художествена стойност, комплексът има използваема стойност с изградената амфитеатрална сцена. Той е обявен за паметник на културата и е вписан в Регистъра на Института за защита на паметниците на културата.


КОЧАНИ

Археологијя в Кочани

Археологически обект Мородвис е съкровище на ценни предмети от различни култури. От времето на Юстиниан I до настоящето, Мородвис е селище в Кочанската котловина, където се намират няколко археологически находки. Една от тях е обекта Градище, укрепено селище от късната античност и средновековието, на възвишението южно от Мородвис. Това е правоъгълна цистерна, под която е построена църквата Св. Симеон. Вторият обект в близост до Кочани е Гробяни Рид, средновековен обект и некропол. След това, комплексът от църкви Моробиздон, късноантичен и средновековен комплекс от няколко обекти, където е открита представителна църква със зидана ограда. Тук се намирал църковен център на Брегалничкия регион. Най-старата от четирите намерени църкви в комплекса датира между V u VI век, а по-новата от XVI век. Другите две църкви са от ХI и ХIII век.


КОЧАНИ

Културни прояви в Кочани

Културната проява "Дни на ориза" в Кочани е значимо туристическо събитие. Тя е посветена на "бялото злато" на Кочани, изпълнена със серия тържества и празници в началото на прибирането на ориза в региона на Кочани. Производството на ориз и начина на неговото производство са особена атракция за хората, които виждат това за пръв път. Това е изключително изживяване, тъй като на малко места в Южна Европа оризът се отглежда като култура. С кочанския ориз са свързани множество гастрономически специалитети, характерни за Кочанската Котловина.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.