Охридско Езеро


Охридско Езеро - неизчерпаено дъно на рядкости

Един от най-красивите подаръци на природата в Европа е Охридското езеро и околностите му. Достатъчно е само да го видите от разстояние как е спокойно, да чуете вълните му, да се взирате в безкрайното синьо, за да се влюбите в него. Езерото е разположено в югозападната част на Македония, на възраст между 4 и 10 милиона години, и по този начин е най-старото на нашия континент. На пръв поглед може да ви обърка с размера си, така че да го считате за море. Площта му е 358,2 км2.


ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Билянини извори

Охридското езеро се характеризира с подводни извори и ручеи, разположени по източния и южния бряг, затова водата е изключително бистра. Прозрачността на места достига дори 22 метра. По-голямата част от повърхностните извори се намират при манастира "Св. Наум", а в непосредствена близост до град Охрид е един от най-известните извори - Студенчища, известен като Билянини Извори. Най-голямата дълбочина, измерена в Охридското езеро, е между селата Пещани и Търпейца и се намира на около пет километра от брега на езерото.


ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Охридска пъстърва

Охридска пъстърва (латински Salmo letnica) - ендемична сладководна риба, която живее в Охридско езеро принадлежи към семейството пъстърви. Максималната дължина варира от 25 до 60 cm, а теглото е до 15,8 kg. Характерно е, че по тялото има редуващи се червени кръгли и сиви звездни петна. Като един от защитените знаци на Македония, тя се намира и на македонските монети. В Охридското езеро живеят повече от 200 вида ендемични организми, някои от които са непроменени от терциерния период. Това са четирите вида гъби, най-известна от които е ендемичната кръгла гъба, реликтните видове охлюви, реликтни видове водорасли. А едно от най-специфичните растения е подводното растение "хара". Иначе градът и езерото са защитени като природно и културно богатство от ЮНЕСКО.


ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Плажове на Охридското езеро

Освен градските плажове в Охрид и Струга, от Охрид до Св. Наум се протяга Охридската ривиера, на която всеки турист може да намери своя интерес.

Плаж Горица

 • 4 км от Охрид
 • Обкръжение с чувство на спокойствие
 • Плаж, ограден с високи скали
 • Идеален изглед към цялата Охридска ривиера

Славия

 • 4 км от Охрид, в местността Свети Стефан
 • Един от най-оживените плажове, подреден и чист
 • Най-голямата атракция е 75-метровата водна пързалка

Метропол и Белви

 • 8 км от Охрид, на 100 метра от езерото
 • Два хотела с модерно обзаведени стаи с изглед към езерото
 • Спортни игрища, боулинг, басейни, конферентна зала, сауна, хелиотерапия, казино, фитнес

Лагадин

 • Най-дългият плаж - 285 метра
 • Организират се различни партита със сняг - пяна, дъжд и балони
 • Със специално място за паркиране на джетове и моторни лодки
 • Специална атракция е платформата за релаксация, напитки и дружба

Елешец

 • Къмпинг на 10 км от Охрид
 • 700 легла в бунгала и каравани
 • Възможност за настаняване със собствени каравани и палатки


Състезания по плуване и регати в Охридското езеро

Красивото Охридско езеро е всъщност най-голямото спортно игрище в Македония. Това е идеално място за организиране на състезания по ветроходство и регати. Ветроходството е един от най-старите спортове на това езеро, а първият ветроход е направен през далечната 1940 година. Сдружете се с вятъра и разрешете му да бъде вашият двигател, по водите на едно от най-старите и най-красивите езера в света.


ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Всяка година през втората половина на август плувният елит от цял свят се събира в Охрид, на Охридското езеро. В Охрид се провежда плувния маратон, който започва от манастира Св. Наум и се плува по крайбрежието до градското пристанище, към 30 километра. От 1998 г. Охридският плувен маратон влезе в Световния плувен клуб под егидата на Световната федерация по плуване за аматьори ФИНА.

Гмуркане в Охридското езеро

Незабравимо преживяване е гмуркане в подводните археологически находища. Гмуркането е много привлекателно и популярно в Охридското езеро. Езерото е истинско археологическо съкровище и пълно с ендемични видове флора и фауна. Например, това е Охридската кръгла гъба, живееща на дълбочина 35 метра, рядко срещаща се другаде. Заедно с професионалните инструктори, всеки турист може да се наслади на дневни и нощни разходки край подводните археологически находища в Залива на костите в Градище. Посетителите са развълнувани от неолитното наколно селище, което е уникално от този вид на Балканите и артефактите, които могат да се видят във Водния музей на "Залива на костите".


ОХРИДСКО ЕЗЕРО

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.