Изработка на филигран

 

Изработка на филигран

Добрият стар занаят на филигран, изработването на филиграна, е все по-привлекателен за жителите наОхрид. Особенно е голям интересът сред по-младите към тази отдавна известна техника (2500 г. пр. н. е.), с която през вековете са се изработвали драгоценни украшения -бижута от тънка златна или сребърна нитка, подобна на дантела и украшение, по-точно декориран предмет.

Както разказва Митко Укоески, ювелир, един от майсторите на тази техника, филигранното изкуство, се състои в огъване, усукване и плетене на тънки метални жици и съединяването им (запояване) една с друга в точките на допир, както и със основата. . За зърнести мотиви се нарязват малки парченца златна или сребърна тел, и след това се залепват с духалка или спойка в днешно време,при което придобиват сферична форма, и малко се различават едно от друго. Мотивите от филигранската тел са различни от геометричните фигури до цветя и животни.

 

 

Тази техника изисква голяма прецизност и внимание към детайлите, поради своята уникалност и комплектност, може да се нарече кралицата на техниките за изработка на драгоценности -на бижута. Майсторите на този занаят казват, че изработването на нещо с две ръце, с огън и метал е специално усещане, а това, което очарова е окончателния резултат- парчдрагоценно украшение - бижуто. По време на изработването, се установява едно лично усещане за притежаване на нещо неповторимо и уникално, което вдъхновява да продължим с нови творения.

Не съществуват шаблони и схеми за изработка на мотиви, всеки от тях, чрез идеите си създава различни цветни модели и бижута, вдъхновението го търсят навсякъде, част в природата, а част и в ежедневието, на което се наслаждават не само жителите на Охрид, но и многобройните туристи от цял свят. Укоески казва, че освен умението и креативността, най-важното от всичко е търпението, защото, за да се създаде едно бижу, са необходими дни, а и те са със специфичност, и за това, че съчетават бижутата с македонския рубин. Чрез самият процес на изработка на изделието бижу, всъщност се придобива, уникалност, която е невъзможно да се повтори.Точно върху брошките, пръстените, обеците, синджирчетата, някои от които са комбинирани с македонски рубини и до настоящем им се възхищават туристите.

 

 

С охридски филигран са окичени множество световни личности, актьори, певци, сред които и бившата първа дама на американската дипломация Мадлен Олбрайт. Днес на уникалните произведения, изработени по образец на традиционен оригинален филигранен занаят, който се счита за върховно изкуство, се възхищават чужденците, но и всички ония, които ще забележат това ценно бижу по витрините, и затова, е голям и интереса на гостите, които искат от близко да се запознаят и питат, за изработката на тези уникални драгоценни украшения- бижутата. Става дума за стар добър занаят, който е бил широко известен в този край и който за щастие все още съществува и има огромен интерес да продължи традицията.

Наскоро Охрид получи Музей на филиграна в чест на легендата на македонското ювелирство, Вангел Деребан. В неговата, някога атрактивна работилница в Охридската чаршия, съществуват три помещения, от които едната е запазена за изложба, в която са изложени бижута и предмети, изработени от филигранни майстори, след това исторически преглед на филигранния занаят през времето, както и работилница за изучаване , опознаване и представяне на уменията на филигран, инструмент, използван от стари ювелири, с който неуморно работеле старите ювелири и вековните бижута.

 

 

Шест експоната, пет от които с дамски драгоценни украшения, и един с мъжки драгоценни украшения, където има запазени и до днес предмети на възраст до 200 години с полускъпоценни и скъпоценни камъни, изработени в сребро и злато. Съществуват от украшения за глава, бижутаза облекло, религиозни и църковни предмети всичко до мъжки филигранни артикли като брекети, цигарета и други подобни. За семейство Деребан филигранът е изкуство, богатство и култура на един народ, и както казват внуците на Деребан, реставрацията на работилницата цели да изпълни завещанието на дядото, за да не бъде забравен занаятът и всички бижута, които се съхраняват и представят нашето културно богатство.

Впрочем, Вангел Деребан, човекът със „златните ръце“, който живееше 93 години, беше шестото поколение майстори за филигран от рода на Деребан. След смъртта му няколко младежи от града, продължават древната традиция.Сребърната пеперуда, известна с телевизионния спот "Купувайте македонски продукти" на Милчо Манчевски, който се съхранява в Националния музей на Македония, я е изработил неговия баща Александър. Музея за филиграни представлява обогатяване на туристическите предложения на Охрид, но и съхраняване на традиционните и културни ценности, във връзка със старите занаяти, с които градът е разпознаваем.

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.