Osnovni podatci


Osnovne informacije o Makedoniji

Republika Makedonija je kontinentalna država u jugoistočnoj Europi, u središtu Balkanskog poluotoka. Ima položaj strateškog raskrižja i most je između Europe i najbližih zemalja Azije i Sjeverne Afrike. Pripada skupini zemalja iz tzv. Zapadnog Balkana. Na sjeveru se graniči sa Srbijom i Kosovom, na istoku sa Bugarskom, na jugu sa Grčkom na zapadu sa Albanijom.


OSNOVNE INFORMACIJE O MAKEDONIJI

Povijest

Makedonija kao zemlja dio je moderne međunarodne političke scene od njezine neovisnosti od jugoslavenske federacije i njezin je aktivan čimbenik na bilateralnoj i multilateralnoj razini. No, kada je riječ o uvjetima i informacijama koje nameću povijest i kuturumožemo reći da je Makedonija jedna od najstarijih europskih i svjetskih civilizacija rimskog, bizantskog i osmanskog carstva.


OSNOVNE INFORMACIJE O MAKEDONIJI

Demografija

Republika Makedonija, pokriva površinu od 25.713 četvornih kilometara, na kojoj živi gotovo dva milijuna stanovnika. Sjedište je Skopje s oko pola milijuna stanovnika. To je multietničko i multikulturno društvo s različitim religijama. Osim Makedonaca, u Makedoniji se nalaze i mnoge etničke skupine - Albanci, Turci, Srbi, Vlasi, Romi i drugi. Dvije trećine stanovništva su pravoslavni kršćani, drugi su muslimani, katolici i drugi. Službeni jezik je makedonski. Zastava Makedonije je crvena s zlatnožutim suncaem sa osam krakova koji se križaju po dijagonali, horizontali i vertikali, a valuta je denar (EUR1 -. 61,5 gotovini).


OSNOVNE INFORMACIJE O MAKEDONIJI

OSNOVNE INFORMACIJE O MAKEDONIJI

Upravljanje u Makedoniji

Republika Makedonija je suverena, samostalna, demokratska i socijalna država s Ustavom donesenim na referendumu 17. studenog 1991. o samostalnosti i neovisnosti ili odvajanja od jugoslavenske federacije, održano 8. rujna 1991. odine. Politički sustav je - parlamentarna demokracija s predsjednikom koji vodi i predstavlja zemlju u zemlji i inozemstvu. Prema Ustavu, predsjednik države je i zapovjednik vojnih snaga i predsjednik Vijeća sigurnosti. Predsjednik države izabran je na izravnim izborima. On ima mandat od pet godina i surađuje s izvršnim tijelom. Točnije s vladom u stvaranju, definiranju i provedbi vanjske politike. Vlada Parlamentu predlaže zakone i definira i predlaže proračun, vodi unutarnju i vanjsku politiku zemlje i osnuje je i organizira. Također prati rad tijela državne uprave i uprave.


OSNOVNE INFORMACIJE O MAKEDONIJI

Politika

Republika Makedonija izgrađena je kao jedinstvena republika. Socijalna komponenta, sloboda, jednakost, vladavina zakona i poštivanje ljudskih prava za građane svih etničkih zajednica su među glavnim i najvišim vrijednostima ustavnog poretka. Politički sustav Republike Makedonije, kao parlamentarne demokracije, temelji se na načelu zajedničke vlasti - zakonodavne, izvršne i pravne. Makedonski parlament je jednodomni s 120 poslanika koji su izabrani na izravnim parlamentarnim izborima svake četiri godine. Skupština bira predsjednika, koji drži drugo mjesto u političkoj hijerarhiji zemlje.


OSNOVNE INFORMACIJE O MAKEDONIJI

Međunarodne aktivnosti Makedonije

Republika Makedonija je 8. travnja 1993. godine postala članica Ujedinjenih naroda. U narednih nekoliko godina aktivno je sudjelovala u radu Vijeća Europe, OESS-a i gotovo svih važnih međunarodnih organizacija i institucija. Glavni cilj vanjske politike i orijentacija države jest da će uskoro biti dio europske i euroatlantske obitelji zemalja. Točnije, biti će punopravna članica NATO-a i Europske unije


OSNOVNE INFORMACIJE O MAKEDONIJI

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.