Kriva Palanka


Informacije o Krivoj Palanci

Kriva Palanka osnovana je 1633. godine kao utvrđeno mjesto na cesti koja je vodila do Bugarske, kako bi zaštitila prolaz u Krivorečevu Gorju. U početku je mjesto imalo stratešku funkciju i zaštićivalo grad od pljačke.

U XVII stoljeću razvojem rudarstva u Kratovu, paralelno na sjeveroistocnoj regiji, noseći željeznu rudu u Krivi Palanki, koja je bila dodatno rafinirana. Zbog toga je kovački zanat bio jedan od najvećih u toj općini u 17. i 18. stoljeću.


KRIVA PALANKA

Razvoj grada

Nakon Drugog svjetskog rata promatra se intenzivniji gospodarski rast, kada se grad teritorijalno razvio i proširio. To se također odrazilo na rast stanovništva: od 2000 stanovnika 1948. godine na oko 12.000 u 2002. godini.

Poslovni objekti

U gospodarstvu, poljoprivreda i industrija imaju značajno mjesto. Oko 33 naselja u slivu Krive Palanke gravitiraju prema Krivopalanečkoj dolini. Glavna prometnica koja prolazi kroz ovaj granični grad je cesta Kumanovo-Stracin-K.Palanka -Deve Bair-Kustendil (R.Bugarska). U ovoj općini održavaju se brojni kulturni događaji. Istodobno, ne postoje niže zastupljene umjetničke kolonije, karnevalske kolonije, međunarodna škola arhitekture i više.


Nedavno je Kriva Palanka sve više uključena u međunarodnu općinsku suradnju i regionalne projekte Europske unije, koji doprinose gospodarskom i kulturnom razvoju grada i okolice te poboljšanju odnosa sa svojim susjedima općenito.

Samostan Sv. Joakim Osogovski

Samostan sv. Joakim Osogovski jedan od najvažnijih sakralnih objekata u Makedoniji, nalazi se 3 km sjeveroistočno od Krive Palanke, na padinama Osogovske planine. Izgrađen je u doba bizantskog cara Manojlo (1143-1180 g.), a posvećena je pustinjaku i čudotvorcu čije ime nosi. Sačuvani zapisi i rukopisa koji se danas nalaze u različitim slovenskim i europskim knjižnicama i potječu iz tog samostana, sugeriraju na rukopisnoj tradiciji uzgajanu već stoljećima.


KRIVA PALANKA

Više informacija o gradu i znamenitostima možete pronaći na službenim stranicama оpćine.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.