Gevgelija


Grad sjena – Gevgelija

Gevgelija je grad na jugoistocnoj regiji Makedonije, smješten u dolini Gevgelijsko-Valandovskom - području Makedonije, u blizini granice s Grčkom. Najvjerojatnije riječ Gevgelija dolazi iz turske riječi gölgeli, što znači mjesto gdje postoji mnogo sjena.


GEVGELIJA

Geografski položaj Gevgelije

Ovo područje je uvijek bilo značajno raskrižje putnika i robe koja putuje iz Europe na Bliskom Istoku ili obratno. Izgradnjom željezničke pruge Skoplje-Gevgelija-Solun 1873. godine i autocestom Skoplje-Gevgelija postao je važan tranzitni koridor. Gevgelija se nalazi na 64 metara nadmorske visine i pod utjecajem je mediteranske klime, prije svega mediteranskog klimatskog utjecaja Egejskog mora.


GEVGELIJA

Povijest porijeklu Gevgelije

Kao naselje spominje se u službenim turskim dokumentima iz 1664. godine. Od 1665. do 1832. godine, to je naselje čiflik i središte nahije. U tom se razdoblju dio populacije bavi uzgojem svilenih bobica. Smješten na važnim cestama koje su vodile iz Soluna i Dojrana u Skoplju i Strumicu, sredinom XIX. stoljeća, Gevgelija je doživjela brz gospodarski razvoj. Naročito se ubrzano razvija nakon izgradnje željezničke pruge Skoplje-Solun, pa je 1877. godine naselje imalo preko 2.000 stanovnika. U poslijeratnom razdoblju stalno se povećava broj stanovnika i raste ekonomski. Gospodarska obilježja Gevgelija usmjerena su na razvoj poljoprivrede, industrije, trgovine i turizma.

Legenda o porijeklu Gevgelije

Prema jednoj legendi za pojavu imena Gevgelija, smatra se derviš koji je došao i nije želio napustiti Gevgeliju jer mu se jako sviđalo mjesto. Stanovnici ga nisu htjeli primiti i odlučili ga prisiliti da ga progone. Razočaran, derviš je molio da prokune stanovnike koji su ga uplašili i pozvali natrag riječima gel-geri što znači da se natrag vraća. Iako je legenda, Gevgelijanci smatraju da je ovo prokletstvo predaka, tj. uvijek ih pozdravlja onih koji odluče upuštati svoje ideje u grad.

Klimatski uvjeti

Planina Kožuf s najvišim vrhom "Zelen beg", smještena na 2.167 metara nadmorske visine, prirodna je granica mediteranske i kontinentalne klime. Gevgelija ima 240 sunčanih dana godišnje, s godišnjim iznosom od 2.392 sata sunčanja. Prosječna godišnja temperatura iznosi 14,3 º, prosječna godišnja minimalna temperatura je 8,6 ºС, a prosječna maksimalna godišnja temperatura 20,6 ºС. Prosječan broj dana s pokrivenim snijegom je 4, a magla 7 dana.

Specifičnosti Gevgelije

Takvi klimatski uvjeti omogućuju da mediteranski plod raste pod ovom mediteranskom regijom, poput smokava, šipaka, maslina, mandarina i limuna. U dolini Konske reke, zapadno od Gevgelije, poznato je jedno rijetko i jedino zimzeleno stablo na Balkanu, poznato kao "goli čovjek" (Arbutus andrachne), čije je stablo prekriveno crvenkastom i ljuskavom korom.

Negorske banje

Ekskluzivnost banji sastoji se od ljekovitih svojstava mineralne vode. Negorski banje nalaze se u blizini sela Negorci, 4 km od Gevgelije. Hidrotermalni sustav čine mnogo izvora i rupa. Kapacitet vode u banji je oko 100 1 / s. Temperatura u različitim izvorima kreće se od 36 do 50 ° C. Prema kemijskom sastavu, voda je tip natrijevog sulfata, a u blizini banje nalazi se termomineralni blato. Voda i blato imaju balneološke učinke za liječenje živčanih, reumatskih, posttraumatskih stanja, ozljeda mekog tkiva. Smještene u podnožju Kožufa, banje imaju 36 hektara guste šume u okolici. S visinom od 59 metara, to je najniža banja u zemlji. Na površini od oko 25 hektara, banjski kompleks se razvio u moderno zdravstveno i turističko središte.


GEVGELIJA

Planina Kožuf

Kožuf je s terenima poput bajki, ovo je jedan od najelitnijih skijaških centara u jugoistočnoj Europi. To je planinski masiv u južnim dijelovima Republike Makedonije, na makedonsko-grčkoj granici. Najviši vrh je Zeleni breg, visok 2.200 metara. Ovo je najnoviji skijaški centar u Makedoniji čija je izgradnja započela 2001. godine. Centar je potpuno opremljen i ima izvrsne uvjete skijanja. Ali Kožuf je atraktivan i u drugim razdobljima godine, nudi odlične uvjete za povijesni turizam, brdski biciklizam, jahanje, paraglajding, planinarenje i lov, a brana na rijeku Točnicu izvor je predviđena za ribolov i vožnju kajakom.


GEVGELIJA

Arheološko nalazište Vardarski Rid

Vardarski Rid arheološki je lokalitet u neposrednoj blizini Gevgelije, uz rijeku Vardar. Tu je otkriveno najvećo višespojno naselje od pretpovijesti i ranog antičkog doba, s intenzivnim i stalnim životom iz kasnog brončanog doba do pada antičke makedonske države i uspostave rimske dominacije u ovom dijelu Balkana. Na određenim potezima utvrđeni su tragovi utvrđenih objekata izgrađenih od lomljenog kamena i vapna. Zabilježeni su ostaci četiriju kulturnih stratuma. Vardarski je brežuljak jedini grad u Republici Makedoniji u kojem je potvrđeno razdoblje Filipa i Aleksandra Velikog.


GEVGELIJA

Nalazi s arhitektonskog lokaliteta


GEVGELIJA

Na arheološkom nalazištu Vardarski Rid pronađeni su makedonski štitovi, kacige i šesnaestkrako sunce. Mjesto ima šest horizonta života, a najstariji pronađeni predmet je sjekira od 5.000 prije Krista. Od keramičkih nalaza dominantni su terakotni prikazi božanstava, razne antropomorfne i zoomorfne figure, i druge predmete iz keramike, sve domaćom proizvodnjom. Otkrivene malobrojne uzorke uvezene keramike datiraju iz V do VI stoljeće prije Krista. Od metalnih pokretnih nalaza, najkarakterističnije je oružje, zatim nakit i alat, veliki broj ključeva, posuđe i još mnogo toga. Život Vardarskog Rida postupno je izblijedio negdje tijekom 1. stoljeća prije Krista.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.