Vardarska regija


Rijeka Vardar

Vardar je najveća rijeka u Republici Makedoniji. Duljina je 388 km, a sliv obuhvaća oko 25 000 km².

Dio povijesti Vardara

U prošlosti je rijeka bila plutajuća i čista, uz "gemije" (splavi i čamci) koji su plutali duž Vardara. Prije 130 godina prvi kancelar Sjedinjenih Njemačkih, Otto von Bismarck, rekao je: "Tko kontrolira dolinu Vardara bit će gospodar Balkana". Gradske plaže, uz rijeku, bile su legendarne. Uvijek možete čuti priče starijih ljudi o tome kako su proveli ljetne dane na nekim gradskim plažama. Današnja situacija s gradskim plažama je drugačija. One i dalje postoje, iako su ih obnovili prije nekoliko godina s projektom "Skopje 2014". Jedino što nedostaje je plivanje u njoj.


VARDAR

Podrijetlo imena Vardar

Ime Vardar vjerojatno potječe od gotičke riječi "Vordol", koji je dan rijeci kada su goti bili na tim područjima (u stoljećima prije Krista). Riječ Vardar proizlazi iz istoimene riječi koja označava "crnu vodu".

Simbol grada Skoplja

Skopje, glavni grad Makedonije, nalazi se na gornjem dijelu rijeke. Gradski grb sastoji se od kamenog mosta s rijekom Vardarom, utrdbe Kale i snježnih vrhova Šar planine. Vardar dijeli Skoplje na dva dijela, nov i star. Ova dva djela povezana su s brojnim mostovima, novim i starim. Najvažniji je Kameni most, koji povezuje tržište "Makedonija" sa starim Skopskim bazarom. Danas most predstavlja najizravniju vezu između starog i novog dijela grada i stoji jer nema svjedoka prolaznika.

Riječna dolina Vardara

Vardar ima uistinu kompozitnu riječnu zbog poređenih klanaca i dolina duž njezinog tijeka. Izvire u Vrutoku, nekoliko kilometara jugozapadno od Gostivara na sjeverozapadnom dijelu Republike Makedonije. Danas je Vrutok turistička atrakcija i predstavlja suvremeno ruralno naselje s velikim potencijalom za ekološki turizam. Nastavlja se kroz grad Gostivar i dolinu Polog, gdje se ulijeva više pritoka: Lakavica, Mazdrač, Pena, Bistrica, Rakita. Zatim kroz klan Derven ulazi u dolinu rijeke Skoplje, gdje dobiva vodu iz Lepenaca, Treske, Pčinje i Markove reke i teče kroz Skoplje.

Prolazeći kroz Taorski klanac, gdje se uliva Kadina rijeka, ulazi u dolinu i putuje kroz Veles. Ovdje se uivaju rijeke Topolka i Babuna. Zatim kroz Veleško gorje ulazi u dolinu Tikveš, gdje su dvije od njegovih najvećih pritoka Crna rijeka s desne strane i Bregalnica s lijve strane. Ulazi u slavnu Demirkapisjki klanac i kroz njega u dolinu Gevgelija - Valandovo, gdje prelazi grčku granicu i prolazi Ciganski klanac. Ona teče kroz polje Solun i ulazi u Egejsko more, zapadno od Soluna u Egejskoj Makedoniji.VARDAR

Gospodarska važnost rijeke

Dolina i potok rijeke predstavljaju vrlo važan krajobraz za Makedoniju, s ekonomskog, gospodarskog, prometnog i vojno-strateškog gledišta. Regionalna аuto cesta Е-75 dio je europskog koridora 10 koji, povezuje Makedoniju sa Srbijom i Egejskom Makedonijom. U gornjem potoku je autocesta Skoplje-Тетово-Gostivar, koja je dio europskog koridora 8, koji povezuje Makedoniju s Bugarskom i Albanijom. Kao dio istih dvaju europskih koridora u dolini rijeke nalazi se i elektrificirana željeznička pruga Skoplje - Solun i Skoplje - Kičevo. Ti transportni putovi od Makedonije su od velikog gospodarskog i komercijalnog značaja. Oni su glavna arterijska veza sa svim ostalim dijelovima zemlje i susjednih zemalja.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.