Istočna regija


INFORMACIJE ZA PLANIRANSKU ISTOČNU REGIJU


ISTOČNA REGIJA

Planski istočni regij u Makedoniju su dolina, rijeka i planinska površina koja obuhvaća bazen rijeke Bregalnice. U regiji su područja Maleševija, Pijanec, Kocansko polje i Slan Dol. Na ovom području ima 11 općina s 217 naseljenih mjesta. Od njih je 209 ruralnih, a 8 urbanih naselja (Stip, Kocani, Vinica, Pehcevo, Makedonska Kamenica, Delčevo, Probištip i Berovo). Administrativni centar u ovoj istočnoj regiji je Štip, koji broji oko 47.000 stanovnika.


ISTOČNA REGIJA

PLANIRANJE I RIBOLOV U ISTOČNOJ REGIJI

Planska istočna regija je popularna za planinarenje i ribolov. Ona ima nekoliko planina, najpoznatije su Osogovske planine s najvišim vrhom Ruen (2252 m) i velikog broja izvora, rijeka, klanačkim dolinama, velikim pašnjacima i šumama. Od visokih planina poznata su- Maleševska (1749 m) i Plačkovica (1,754 m). Ovdje možete pronaći i doline i polja - Berovska ili Maleševska, Delčevska ili Pijanec, Kočansko polje, Lakavička polje i Ovče polje, a zatim klanci - Istibanjska i Razlovečka na bregalničke rijeke, Zletovske i Zrnovska rijeke i slikoviti kanjon Kamnik od Radonjske rijeke. Ova regija ima mnogo rijeka, među kojima su veći - Bregalnica (duga 225 km), Zletovska, Kočanska rijeka, Kriva Lakavica i drugi. Istočna regija ima manjih slapova, najpoznatiji su Pehčevskih slapova. Umjetna jezera su Berovsko ili Ratevsko, Kalimanci, Gratče i Zletovsko.


ISTOČNA REGIJA

ISTOČNA REGIJA – BANJSKI I RURALNI TURIZAM

Regija na Bregalnici - kao planirana istočna regija poznata je i po razvijenom banjskom i seoskom turizmu. Postoji nekoliko banja od kojih je najpoznatija Kežovica, kraj Štipa. Zbog bujne i raznolike prirodne konfiguracije, tu su i brojna ruralna naselja u regiji koja se bave ruralnim turizmom. To su Lesnovo, Zletovo, Morodvis, Blatec, Zrnovci, Razlovci, Vladimirovo, Rusinovo, Novo Selo i drugi.

SKIJANJE U ISTOČNOJ REGIJI – PONIKVA

Važno središte zimskih i sportskih aktivnosti je Ponikva (1.580 m), gdje se nalaze skijaške staze, više smještajnih kapaciteta, kuća za odmor, restorani i planinarski dom. Skijanje na Ponikvi posebno je preporučljivo za skijaše - početnike. Ostali turistički i rekreativni centri i naselja su: Berovo, Albanica, Ravna Reka, Golak, Plačkovica, Bela Voda i drugi.


ISTOČNA REGIJA

ISTOČNA REGIJA - ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA

Poznata arheološka nalazišta u planiranoj Istočnoj regiji su Bargala, Viničko kale, Grnčarica, Krupište, Morodvis i drugi. Bargala je kasnoantičko naselje smješteno 12 km sjeverozapadno od Štipa, a spominje se od 371. Štip se prvi put spominje u rimskom razdoblju III. stoljeća pod imenom Astibo. Tijekom Bizanta, grad je bio poznat kao Stipion. Arheološko nalazište Črešče, također nazvano Hissar ili Isar, nalazi se tvrđava smještena na periferiji Štipa, gdje se nalaze i druge poznate znamenitosti na području kulturne baštine. Poznato arheološko nalazište iz ranog neolita - Grnčarica, u blizini sela Krupište gdje neolitski čovjek otkrio najstariji na Balkanu i najstariji stanovnik Makedonije, oko 7.000 godina. Morobizdon u selu Morodvis, Kočani, kao i nekoliko crkava izgrađenih u 14. stoljeću kod Štipa, poput "Sv. Arhanđeo Mihail "," Sv. Ivan Krstitelj "i" Sv. Spas".


ISTOČNA REGIJA

KULTURNO-ZABAVNA DOGAĐANJA

U planinskom području regije postoje brojni muzeji, a održavaju se brojni poznati kulturni i zabavni događaji kao što su "Mak-Fest" i "Pastramalijada" u Štipu, "Amaterski dramski smotri" i "Zdravživo" u Kočani, "Dani riže" u selu Orizari, "Gocevi dani" u Delčevu, "Zvegorska surva" u selu Zvegor, "Pijanečki Maleševski susreti" i "Etno-Fest" u Berovu i drugima.

Istočna regija povezana je s nekoliko cestovnih pravaca od kojih su najznačajniji Veles-Štip-Kočani-Kamenica-Delčevo-Pehčevo-Berovo, a značajna prometnica je i željeznička pruga od Velesa preko Štipa do Kočana.


U ovoj regiji postoje brojni hoteli, hosteli, vile, pansioni. Turisti također mogu biti smješteni u privatnim kućama i apartmanima.


ISTOČNA REGIJA

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.