Kumanovo


Lokacija Kumanova

Kumanovo se nalazi u sjeveroistocnoj regiji Republike Makedonije. Nalazi se u podnožju Skopske Crne Gore, u Kumanovskom polju. Ima vrlo dobar zemljopisni položaj u prometu. Oko 1660. godine naselje je brojalo oko 600 kuća, a karakterizira slabo razvijena ekonomija. U XIX. stoljeću se uspjela odvojiti od okolnih naselja i intenzivirati njegov napredak.


KUMANOVO

Izgradnjom željeznice u njegovoj neposrednoj blizini, jača svoju dominantnu poziciju u odnosu na okolna naselja. Tako postaje atraktivno imigracijsko mjesto za okolno stanovništvo i pokazuje izraženi rast stanovništva. Početkom XX. stoljeća u Kumanovu živi oko 15.000 stanovnika. U poslijeratnom razdoblju stalno raste broj stanovnika i dostigao je 70.000 stanovnika u 2002. godini.

Ime naselja potječe iz plemena Kumani, koje je 1094. prodro u ovaj kraj i ostao neko vrijeme na ovom području. Pretpostavlja se da je Kumanovo osnovan u 12. stoljeću, u blizini sela Žegligovo, kako bi se zaštitio prijelaz između rijeka Vardara i Južne Morave. Godine 1519. turski su dokumenti spomenuli kao selo u sastavu Nagoričkoj nahiji.


KUMANOVO

Kumanovo se sastoji od više kulturnih, obrazovnih, administrativnih i drugih objekata. Danas je grad s razvijenim aktivnostima iz sekundarnog i tercijarnog sektora. Industrija ima vodeću poziciju (obrada metala, tekstil, obuća, koža, hrana, duhan), poljoprivreda i trgovina. Kumanovo ima tri kontaktne gravitacijske zone utjecaja: prema Krivoj Palanci (koja treba biti povezana), Kratovo (do povezanosti) i Sveti Nikole (za povezivanje).

Turistička mjesta i atrakcije u Kumanovu

Pelince

U susjedstvu Kumanovo je Memorijalni centar ASNOM, kulturne, povijesne i sportsko-rekreacijski centar u selu Pelince posvećen ASNOM-u 2. kolovoza 1944. u samostanu Prohor Pčinski. Kompleks je uz rijeci Pčinja u Pelince, Općina Staro Nagoričane, dva kilometra od povijesnog samostana sv. Prohor Pčinjski. Otvoren je 2. kolovoza 2004. godine, povodom 60. godišnjice prvog susreta ASNOM-a. Kompleks obuhvaća terene, restoran, amfiteatar za predstave i muzej, kojima su spomen plakete sastanka prenesene od povijesnog samostana. Na pročelju muzeja nalazi se monumentalni mozaik "Makedonija" od 140 četvornih metara. U muzeju nalazi se kopija sobe iz samostana Sv. Prohor Pčinjski, u kojem je održana Prva sjednica ASNOM-a. Do njega se nalazi spomen-sobu u kojoj su izložen dokumente stvaranje makedonske države.


KUMANOVO

Kokino

Čak i prije tisućama godina, stanovnici tih područja promatrali su nebeska tijela. Dokaz za to je megalitički opservatorij Kokino, iz 1800., prnj.. od ranog brončanog doba i nalazi se na vrhu planine poznat kao Tatićev kamen. Ovdje prapovijesni stanovnici izvode drevne obrede. Na ovome mjestu slijedili su cikluse Sunca i Mjeseca i mjereno je vrijeme. Opservatorij Kokino nalazi se na neo-vulkanskom brijegu, čija su stijena stvorena stvrdnjavanjem lave koja je procurila iz vulkanskog kratera. To su pukotine koje su nastale tijekom vremena bili su glavni pokazatelji koji se koriste za obilježavanje mjesta izlaska Sunca i Mjeseca tijekom razdoblja od ekvinocija i solsticija, i mjesta njihovih odstupanja.


Iako je otkriven tek 2001., ova iskonska opservatorija je pronašla svoje dostojno mjesto na listi najpoželjnijih starih svjetskih promatranja od strane NASA-e, koja je stavila Kokino na visokom 4. mjesto. Smatra se da su starješine i vođe plemena imali povlašteni položaj za promatranje neba. Dovoljno je da sjedite na jednom od prijestolja isklesanih u stijenama gdje su sjedile ove starješine i vođe i da posmatrate susret prvog zraka sunca koji će svijetli uz izlaska sunca, tako da se osjećate povezani sa starim bogovima u kojima su vjerovali u ljude.


KUMANOVO

Više informacija o opcini и regiji na oficijalnih stranama.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.