Demir Hisar


Lokacija Demir Hisara

Demir Hisar je naselje zapadno od Pelagonije, na glavnoj cesti od Bitole do Kiceva, novog pravca prema Kruševu. Počinje se razvijati od 1945. godine. Od svog osnutka kao urbanog naselja došlo je do stalnog porasta broja stanovnika, koji je 2002. godine iznosio 2.593 stanovnika. U općini u 41 naselja živi 9.497 stanovnika. Danas je Demir Hisar urbanizirano naselje gradskog tipa, koji ima sve uvjete za mali ugodan i uređen grad.


DEMIR HISAR

Zbog bogatstva planina oko ove općine željezne rude, područje se zove Železnik ili Železnec, koje se mijenjaju ovisno o vlasnicima u različito vrijeme. Ovo područje se vidi kao Sidero Castron, koji iz grčkog znači željezna tvrđava. Demir Hisar je ime koje su Turci dali na ovom području što bi značilo željezničku tvrđavu. To je ime koje nosi danas.

Crkve i samostani u Demir Hisaru

Na području ove općine nalaze se 62 crkve i samostani. Prema dobi, očuvanje, način gradnje, freska i mjesto su odvojeni od sedam objekata zaštićenih zakonom. Poznati su samostan Sv. Ivan preteča (4. stoljeće), crkve sv. Ivan teolog i sv. Nikola u Slepču (XIV. St.), Samostan Sv. Athanasie Alexandria (XI stoljeće) u blizini sela Žurče, crkvu sv. Atanasie u selu Sloešnica, samostan Sv. Nikola Toplički u selu Sloešnica (XIV. St.), Crkva sv. Petka u selu Žvan (XVII stoljeće) crkva Vlaške groblje (u ruševinama) u selu Obednik i drugi. Prema vremenskoj klasifikaciji, najčešći su spomenici srednjovjekovnih i turskih razdoblja.


DEMIR HISAR

Babino

Babino - selo u Železniku, nekoliko kilometara sjeverozapadno od grada Demir Hisara, u jugozapadnoj Makedoniji. Selo je najpoznatiji po najvećoj privatnoj knjižnici u makedonskoj privatnoj biblioteci "Al-Bi" u vlasništvu Steva Stepanovskog, broje više od 20.000 knjiga, zašto prisustvuju brojne turiste.


Babino nalazi se u središnjem dijelu bivše općine Sopotnica, 18,5 km sjeverozapadno od Demir Hisara i nalazi se na obje strane Babinske rijeke, pritoka u izvorišnom slivnom području rijeke Crni, istočnom dijelu Plakenske planine. Nalazi se 2 km od puta Kičevo - Demir Hisar. Udaljen je 45 km od Bitole i 35 km od Kičeva, koji je povezan s asfaltiranom cestom. To je brežuljkano selo na nadmorskoj visini od 750 metara. Klima je umjerena. Pejzaž sela je 9,9 četvornih kilometara.


DEMIR HISAR

Selo se nalazi između tri brežuljka Pavlov Rid (911), Tri Sinori (1.111) i Kurati (1.017).[2]


Postoji mnogo izvora na području Babina. Nakon tijeka Bazerničke reke, gotovo svakih 100 metara postoji jedan izvor koji počinje od Gornjih livada do ulaska u Crnu reku. Voda iz izvora nadopunjuje rijeku i koristi ribnjak.


Više informacija o gradu i općini, na oficijalnoj strani.

 

 

Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.