Negotino


Negotino - grad grožđa i dobrog vina

Negotino ima godišnju proizvodnju od 20-25 milijuna kilograma grožđa. U novije vrijeme uočljivo je i otvaranje privatnih vinarija i vinski podruma koji izvoze vina na inozemna tržišta. Najčešće su vrste vina Chardonnay, Rajnski rizling, Sauvignon Blanc, Traminac, Smederevka, Muscat, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noar, Plavac mali Vranec i Kadarka. Negotinska vinarija otvoraju vrata za sve posjetitelje koje uz tim someliera na zabavnim, neformalnim i opuštajući način može uskočiti u kušanje vina u kombinaciji s različitim vrstama hrane.

Mjestpoložaj Negotina

Negotino je grad smješten u središnjem dijelu Makedonije, koji se nalazi u sredini Povardarija, na obje strane rijeke Vardar i zauzima dosta prostora u Tikveškoj dolini. Skoplje je na 95 km, a najbliži grad je Kavadarci, koji je na udaljenosti od 10 km. Ima povoljan zemljopisni položaj. U neposrednoj blizini autocesta i željeznička pruga iz Skoplja prolaze za Solun. Ovdje prelaze ceste prema Prilepu i Štipu, odnosno, kao u prošlosti ukrštavaju se Vardarska cestu i cestu uz Crnu rijeku. Prolazeći kroz područje Pletvar i preko Pelagonije, on je povezan s Via Egnatia. Grad ima 13.284 stanovnika. Klima i tlo su idealni za uzgoj grožđa i dobivanje vina. Više informacija možete pronaći na lokalnoj samoupravi grada ili općine.


NEGOTINO

Etimologija i povijest grada

Ime grada u skladu s etimologijom dolazi od toponima Antigonea, naselje koje je postojalo do 518 godine u antičko razdoblje u blizini današnjeg Negotina. Kao grad se spominje u prvoj polovici XIX stoljeća. Izgradnjom puta Prilep–Stip u XIX. stoljeću Negotino je postao važan kao stanica za zaustavljanje i raste u grad. To je još vidljivije s izgradnjom Vardarske željeznice. Prije balkanskih ratova Negotino je bio grad s 700 kuća. Pravi rast grada u demografskom i ekonomskom smislu je nakon Drugog svjetskog rata.


U gospodarstvo grada dominira poljoprivreda (vinogradarstvo) i industrija (prehrambena industrija, industrija pića, elektroindustrija). Danas je Negotino moderan grad s razvijenim funkcijama grada i sekundarni je centar u vinogradarskom području Tikveš. Njegovo gravitacijsko područje obuhvaća oko 28 sela, za koje je Negotino glavno administrativno, kulturno, obrazovno i zdravstveno središte. Sastoji se od Kuće kulture, Gradskog muzeja, Gradske knjižnice. Ovdje se 21. rujna održava Negotinski sajam.

Legenda o Negotinu

Zanimljiva je priča o samostanu "Svetom velikom mučeniku Georgiju". Prema njezinim riječima, u 1860 Negotinu je živio jedan beg sa svojom kćeri. Jedne noći njegova je kći sanjala neobičan san. U svom je snu uz pomoć dvaju volova napravila dvije brazde. Jedna gore, a druga dolje. Istodobno, sanjala je o stvaranju temelja samostana. Sutradan je rekla svome ocu, ali nije vjerovao. Tri noći sanjala isti san. Nije ništa poduzela, jer njezin otac nije vjerovao u san. Četvrti dan je ležala bolesna. Tada je njegov otac i nabavio dva jaka volova i savjetovao joj je da uradi kao u snu. U nabor dolje pronašla je ploču na koju je bio čovjek s kopljem u ruci, kao ubija zmaja. Kada je napravila gornji nabor naišla je na ploču na kojoj je nacrtana žena s djetetom u ruci. Došli su na temelje starog hrama.

Polagala je temelje samostana na temeljima stare crkve, a Turaci koji su bili vlasnici mjesta gdje je hvatao samostan pomogli su izgradnji. Begova kći oporavila se i udala za kršćanina. U blizini samostana ima 26 prirodnih voda. Ovdje hodočasnici dolaze piti vodu i oprati oči, vjerujući da ove vode iscjeljuju.

Kulturne znamenitosti

Sat toranj

Godine 1821. turski beg Hadži Tahir-aga Sinan, iz Kavadarca, sagradio je toranj sa satom i džamiju u njegovom čiflikom u Negotinu, a bezisten u Velesu. Toranj sa satom u Negotinu je u osnovi šesterokutna, visok oko 15 metara i isključivo zidan kamenim blokovima debljine od oko jednog metra. Gornji dio završio je drvenom konstrukcijom, u kojoj je sat bio pomaknut (kasnije srušen). Na zapadnoj strani nalazi se ulaz od lomljenog kamena s polukružnom svjetiljkom. O povijesti tornja može se pročitati na natpisima iznad ulaza u kule, koji su napisani na arapskom jeziku.


NEGOTINO

Turističke atrakcije

Značajna manifestacija koja se održava u gradu je Festival vina.

Festival vina (14. veljače), koji se održava povodom vjerskog blagdana Sv. Trifun (zaštitnik uzgajivača). Dolina okusa gasi žeđ svakog turista koji će kušati najkvalitetnije makedonsko vino. Postoji jedna legenda koja kaže da je u jednom trenutku u najsušnijem dijelu Makedonije, u Tikvešu, bilo više vina nego vode. Tijekom antičke Makedonije održani su takozvani "Dionisovi dani", u čast boga vina Dionisa. Svaki gutljaj makedonskog vina savršenstvo daju Bogovi. Uzgajivači su svojim zaštitnika imaju sv. Tripuna, jer 14. veljače je dan posvećen ovom svecu, tikveški uzgajivači slave izvodeći razne rituale: rano ujutro idu u crkvu za svetom vodom, zatim se poprskaju vinograde koje ritualno kroje.


Promote your Service

Activity

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.