Старо Нагоричане

На 15 километра от Куманово, в подножието на планината Руен, на дясния браг на река Пчиньа, се намира селото Старо Нагоричане. Това място има историческо значение, защото в ногова близост минавал магистралният път Виа Егнация. Каменната пътека все още може да се посети! Най-значително духовно богатство на селото е църквата „Св. Джорджи“ от 11 век, която представлява прекрасен егземпляр на средновековната византийска архитектура. Над църквата се намира изпостничкатапещерата на св. Прохор Пчински.

 

staro nagorichane

 

 

На няколко места в селото може да се срещнат много напуснати къщи, които я прадставляват старо-селската архитектура, но свидетелствуват и за дългата история. От друга страна пък, голямо число от населените къщи са реновирани и имат хубави дворове с прекрасни тревни повърхнини и цветни лехи. Над Старо Нагоричане може да се разходите между боровите дървета.

В близост на селото се намира Зеберняк, възспоменателната гробница за Кумановската битка, случила сена тези места по време на Първата световна война, когато сръбските войници извоювали победа. Недалеко от тук се намира и Костоперската скала, която е познато археологичнонаходище, а на нея е намерено стенно изкуство.

На няколко километра от селото се намира мистичното място наречено Святия дъб, което за локалното население важи като свято масто. Посетителите често идват тук за да медитират и да упражняват Йога, а тяхното изкуство говори, че на това място има силно енергийно поле с чудесна положителна енергия

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.