Брайчино

Никога няма да узаета колко кристално чист и свеж може да бъде въздуха, ако не посетите многовековното село Брайчино. Разположено е в недрата на планината Баба, на надморска височина 1.000 метра, покрай долината на бистрата Брайчинска река. Около него се простира шумата и срамежливия, разнообразен животински свят в нея. Над селото гордо се издигат няколко планински върхове, а недалеко пред вас, погледът ви ще се спре на спокойното, синьо Преспанско езеро.

 

Вдишвате и изпълвате гърдите си с опойния мирис на горски плодове, запознавате се с околната среда разхождайки се по планинските и велосипедски пътеки и осъзнавате, че сте дошли на място, на което и тишината мирува. Чувствувате свобода, която са я разбрали само преселните птиците, защото всяка година го избират Брайчино като попътна спирка за почивка и храна. Селото изобилствува с извори и бързи потоци. В Брайчинската река плува един от най-старите видове пастърва, а елховата гора е с найголям прираст на годишно ниво в Европа.

Старите селски къщи са със познатата, автентична архитектура на 19 век, но има и много модерни домове. Мнозинат казват, че Брайчино е уютно село по отношение на стила на живеене и изгледа на някои от къщите. Това въобще не е чудно, понеже в началото на 20-я век, в това и в околните села, са се провеждали балове. За завършване на дългата разходка, обезателно трябва да се подсладите с необикновенно вкусния мармалад , сладко или компот, подготвени от жителите на селото, а може и да стоплите душата си с няколко глътки ликьор от горски плодове.

 

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.