Евроазиятски рис

Евроазиятският рис (Lynx Iynx) е животно от фамилията котки и е най-големия от всички рисове. Смята се, че на Балканите имо около 100 екземпляра от отзи вид, а най-голямо число на критично угрозения под-вид на балканския рис (Lynx lynx balcanicus) живее в планинските региони на западна Македония. Балканския рис е най-угрозина автохтона порулация, за която се предприемат всички защитни мерки. Рисът е защитет със закон, а ловът на рисове е трайно забранен. Той е нощно животно и живее самостойно. 

 

<img 4px="" auto;="" display:="" block;"="" title="BALCAN LYNX" data-cke-saved-src="/img/BALCAN LYNX (Lynx lynx).jpg" src="/img/BALCAN LYNX (Lynx lynx).jpg" alt="BALCAN LYNX" width="500" height="300">

 

Изпуска много тих звук, който често не може да се чуе, така че лесно може да остане незабелязан. Селяните от селата в западна Македония казват, че не рядко е по-лесно да намерят остатъци от плена или стъпките на риса, отколкото да видят самия рис. Това животно се смята за национален символ на Македония и маже да се срещне по високите и трудно достъпни планински предели. Не се отказвайте. Въоръжете се с фотоапарат и се опитайте да намерите свърталището на риса – гледката, която ще видите завинаги ще остане в спомените ви.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.