Вранец и Кратошията

Найважен, водещ сорт за производство на червени вина в Македония е Вранец. Създаден е по път на естествено кръстосване и е наличен във всички лозя в повардарския регион, а в дугите региони се процентоално е по-малко застъпен. Гроздето е с тъмночервен цвят, а най-добри приноси дава на средно плодна и умерено влажна почва. Младите вина от Вранец са със светло пурпурен цвят, с аромат на конфитюр от ягоди, плодове от овощни дръвчета и дребнозърнесто овощие. Зрялите средно силни до силни вина са с интензивен червен цвят на рубин, богати с екстракт и цветни материи. На вкус са хармонични с изразителен сортов мирис и с по-комплектна арома, която подсеща на горско овощие, а понякога и на шоколад или ликьор.

Виното от Вранец, разхладено на стайна температура, може да се сервира с всички македонски ястия, както и с червено месо, дивеч, месо на скара и димено месо. Кратошията е сорт грозде което има дълга история, а се счита, че на територията на Македония се одглежда още от антическите времена, когато виното се точело в амфори и се доставяло на висшите благородници. Въпреки че няколко пъти ѝ се заканвало изтребване, Кратошията преживяла, а лозарите успяли да я спасят като върховен сорт. Кратошията има високо виново педигре и е един от най-познатите винови сортове на черно грозде в Македония.

В Повардарския регион узрява през втората половина на септември, а в останалите - малко по- късно. Изисква средно плодни и умевено влажни почви и добре поднася суша, при което развива голяма захарност и по-интензивен цвят. Вината произведени от Кратошия са средно силни с 11-12 процента алкохол. Кратошията е сухо червено вино и е с тъмно червен цвят с богат хармоничен вкус и арома. Много добре отговаря на всички видове месо на скара, и с пикантни сиренета. Сервирайте го с температура от 18 до 20оС.

Promote your Service

Accomodation

Add up to 3 images.

Validation code:
Enter the code above here :

Can't read the image? click here to refresh.